Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Κοινή πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για τις πολύ μικρές εταιρείες

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση των προτάσεων νόμου για τροποποίηση των περί Εταιρειών και περί Εισπράξεως Φορολογίας νόμων, με τα μέλη της να ανακοινώνουν ότι συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου που θα πάει στην μεθεπόμενη Ολομέλεια για ψήφιση. Πρόκειται για εναρμονιστική νομοθεσία, βασισμένη σε σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2012.

Η μία πρόταση που είχε κατατεθεί ήταν των Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Μάριου Μαυρίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, Αλέκου Τρυφωνίδη και Μιχάλη Γιακουμή εκ μέρους της ΔΗΠΑ. Η άλλη ήταν των Κυριάκου Χατζηγιάννη, Ονούφριου Κουλλά και Νίκου Σύκα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Μυριάνθους είπε μετά την συνεδρία ότι «βρέθηκε η χρυσή τομή», μια κοινή συνιστάμενη, και ότι θα πάνε με μια κοινή πρόταση νόμου, ώστε στην μεθεπόμενη συνεδρία της Ολομέλειας, να ψηφιστεί ομόφωνα και μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε σε δηλώσεις του ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι όπως μειώσει το κόστος συμμόρφωσης των μικρών επιχειρήσεων με την υποβολή λογαριασμών οι οποίοι να μην είναι σε τόσο βάθος όσο είναι οι πλήρως ελεγμένοι λογαριασμοί.

«Αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων και θα βοηθήσει τόσο στη μείωση κόστους αυτών των επιχειρήσεων αλλά και στην επιβίωση τους», είπε.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις προτάσεις νόμου που είχαν καταθέσει μαζί με τους συνάδελφους του, κ. Μαυρίδη και Μιχάλη Γιακουμή της ΔΗΠΑ, για την τροποποίηση του περί Εταιριών νόμου και του περί Εισπράξεως Φορολογίας νόμου, που τροποποιούν την υποχρέωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο να υποβάλλουν πλήρως ελεγμένους λογαριασμούς και, με αυτό τον τρόπο να υποβάλλονται ελεγμένοι λογαριασμοί, με ένα διαφορετικό ελεγκτικό πρότυπο.

Το συγκεκριμένο πρότυπο, πρόσθεσε, καθορίζεται στα όρια των €200.000 κύκλου εργασιών και €500.000 ως ύψος ισολογισμού.

«Με αυτόν τον τρόπο όσες εταιρίες πληρούν αυτά τα κριτήρια, θα υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους με διαφορετικό τρόπο, με συνοπτικές διαδικασίες επισκόπησης, ως εκ τούτου, ουσιαστικά, θα αποφεύγεται αυτή η ταλαιπωρία που δημιουργείται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι όποιες είναι κατά κύριο λόγο και οικογενειακές», είπε ο κ. Μυριάνθους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος με τη σημερινή κατάληξη, και το γεγονός, όπως είπε, ότι «όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε και πάμε στην Ολομέλεια της Βουλής με μια πρόταση νόμου».

Είπε ότι το ΑΚΕΛ συνέβαλε θετικά στη συζήτηση και κατέθεσε απόψεις και εισηγήσεις.

«Φάνηκε στην πράξη η βούληση όλων μας να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να τυγχάνουν των ιδίων υποχρεώσεων όπως μεγάλες επιχειρήσεις με ανεξάντλητους πόρους, ανθρώπινους και μη. Είπε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2012 η οποία επιτρέπει στα Κράτη Μέλη να χρησιμοποιούν πιο απλοποιημένες, πιο φιλικές προς τον μικρό επιχειρηματία διαδικασίες, έτσι ώστε να υποβοηθείται το επιχειρείν και να υποβοηθούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων. Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι εντόπισαν ένα κενό στην Κυπριακή νομοθεσία για το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι επιτρέπεται από σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, με πρόταση νόμου δικής της και του κ. Κουλλά που, όπως είπε, συνυπογράφει την πρόταση αυτή, «έχουμε ολοκληρώσει σήμερα την συζήτησης μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης που ανοίγει νέους ορίζοντες για τον μικρό, μικρομεσαίο αλλά και νεαρό επιχειρηματία.»

Είπε ότι το διοικητικό κόστος πλέον που θα έχουν οι επιχειρήσεις μέχρι ενός μεγέθους για να υποβάλλουν λογαριασμούς στο τμήμα φορολογίας, απλοποιείται και ότι αναμένουν ότι θα μειωθεί και το κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν σε ελεγκτικά γραφεία για την ετοιμασία των ετήσιων τους καταστάσεων.

«Με αυτό τον τρόπο δεν βοηθούμε μόνο τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ενθαρρύνουμε και βοηθούμε και δίνουμε κίνητρα και σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν την δική τους νέα επιχείρηση αφαιρώντας ένα πολύ μεγάλο βαρίδι κι οικονομικό αλλά και σε διοικητικό φόρτο που αφορά την ετοιμασία των ετήσιων ελεγμένων τους λογαριασμών,» πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι, με βάση τα διεθνή λογιστικά και ελεγκτικά πρότυπα, αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή και ξεκάθαρη, ο χρόνος που χρειάζεται είναι πολύ λιγότερος, έτσι η γραφειοκρατία που συνεπάγεται στην ετοιμασία ετήσιων καταστάσεων θα είναι πολύ μικρότερη και, κατ’ ακολουθία, το κόστος και οι ανθρώπινοι πόροι θα είναι κατά πολύ μικρότερα.

Ο κ. Γιακουμή είπε με την σειρά του, μετά το τέλος της συνεδρίας, ότι τους ικανοποιεί που υπήρξε μία συναινετική κατάληξη στο θέμα καθώς καλύπτει το 42% των εγγεγραμμένων εταιριών στον έφορο εταιριών, παρόλο που το κόμμα του είχε καταθέσει πρόταση που προνοούσε για εταιρίες με μέγιστο κύκλο εργασιών €700.000 και αξία των στοιχείων ενεργητικού κατά την ημερομηνία κλεισίματος ισολογισμού της, περί του €1 εκατομμυρίου.

Στα πλαίσια συναίνεσης όμως, ανέφερε, συμφώνησαν στα χαμηλότερα ποσά των €200.000 και €500.000.

Είπε ακόμα, ότι το ίδιο κατά την άποψη της ΔΗΠΑ,  πρέπει να συμβεί και για τους αυτοτελώς εργαζομένους, δηλαδή να τεθεί όριο επισκόπησης, από τις €70.000 μέχρι τις €150.000 ενώ πέραν των €150.000 να γίνονται εξελεγμένοι λογαριασμοί. Αυτό πρόσθεσε, θα το δουν σε άλλη πρόταση νόμου.

Ο κ. Γιακουμή πρόσθεσε ότι θα ήθελαν να αυξηθούν περαιτέρω τα ποσά όπως προνοούσε και η δική τους πρόταση στη βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, για να επωφεληθούν περισσότερες εταιρίες στο μέλλον.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι τα όρια που έχουν θέσει είναι πάρα πολύ μικρά σε σύγκριση αυτά σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ξεκινούν από αυτά τα χαμηλά ποσά και στη συνέχεια, όταν δουν ότι υπάρχει δυνατότητα ένταξης μεγαλύτερων εταιριών κάτω από αυτά τα πρότυπα να αυξήσουν τα ποσά αυτά.

Δειτε Επισης

«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία