Powered by

ΕΚ: Νέα νομοθεσία για να μειωθεί το χάσμα αντρών και γυναικών

Σε πανηγυρικό κλίμα ψηφίστηκαν σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι νέοι κανόνες για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με αυτούς, οι εταιρείες στην ΕΕ με τουλάχιστον 50 εργαζομένους, θα πρέπει να έχουν πλήρη διαφάνεια ως προς τις αμοιβές και να αντιμετωπίζουν κάθε ενδεχόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε με 403 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 58 αποχές να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ώστε οι εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους (αντί των 250 που είχε προταθεί αρχικά) να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν πληροφορίες που διευκολύνουν τους εργαζομένους με τον ίδιο εργοδότη να συγκρίνουν τους μισθούς τους και να εκθέτουν κάθε υφιστάμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στον οργανισμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται και η απαγόρευση του μισθολογικού απορρήτου, μέσω μέτρων που απαγορεύουν συμβατικούς όρους που αποσκοπούν στον περιορισμό της αποκάλυψης πληροφοριών από τους εργαζομένους σχετικά με τις αμοιβές τους ή στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την ίδια ή άλλες κατηγορίες αμοιβών.

Εφόσον από τα στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές προκύπτει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων τουλάχιστον 2,5% (έναντι του 5% που πρότεινε η Κομισιόν), τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργοδότες, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους, θα διεξάγουν κοινή αξιολόγηση των αμοιβών και θα εκπονήσουν σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος θεωρεί ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αμοιβής και προσφεύγει στο δικαστήριο, οι ευρωβουλευτές προτείνουν η εθνική νομοθεσία να υποχρεώνει τον εργοδότη να αποδείξει ότι δεν υπήρξε διάκριση και όχι το αντίθετο.

Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να δημιουργήσει ειδικό επίσημο σήμα, που θα απονέμεται στους εργοδότες που διοικούν οργανισμούς όπου δεν παρατηρείται μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η νομοθεσία σκοπό έχει να διασφαλίζει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες θα έχουν τις ίδιες απολαβές όταν κάνουν την ίδια δουλειά, καθώς το χάσμα αυτό έχει μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να υφίσταται και ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 13% περίπου, ενώ το ποσοστό αυτό στην Κύπρο φτάνει το 9%, σύμφωνα με στοιχεία των απολαβών κατά το 2020. Κατά το 2020, το ψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λετονία (22,3%) και το χαμηλότερο στο Λουξεμβούργο (0,7%).

Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, Samira Rafaela, τόνισε την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για άμεση μείωση του μισθολογικού χάσματος και τόνισε ότι «σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη». Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής Kira Marie Peter-Hansen, από τη Δανία, εξήγησε ότι «δεν πρόκειται μόνο για ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει ότι δεν θα δεχτούμε πλέον τις μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά και για μια εργαλειοθήκη που βοηθά τα κράτη μέλη και τους εργοδότες να εξαλείψουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ευρύτερα».

 

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών