Εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης και αποτροπής παράκαμψης των κυρώσεων
08:45 - 06 Απριλίου 2022
Την εφαρμογή των μέχρι σήμερα κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία καθώς και τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία των χωρών της Ευρώπης, συζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.
Οι Υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν ειδικότερα τρόπους ώστε να αποτρέψουν την παράκαμψη των κυρώσεων, καθώς και τρόπους ενίσχυσης τους, ενώ συζήτησαν και οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στη συνάντηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Υπουργός Οικονομικών Σερχίλ Μαρτσένκο, με τον οποίο οι ΥΠΟΙΚ συζήτησαν την πρόοδο της οικονομικής και υλικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, το Συμβούλιο βάσισε τη συζήτηση σε ανασκόπηση της κατάστασης την οποία παρουσίασε η Κομισιόν, εστιάζοντας ειδικότερα στα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ για αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισαν τη σημασία του συντονισμού των εθνικών σχεδίων στήριξης.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τους Υπουργούς Οικονομικών ήταν η πρόοδος της μεταφοράς στο δίκαιο της ΕΕ της συμφωνίας της παγκόσμιας συμφωνίας για ελάχιστη φορολόγηση 15% για τις πολυεθνικές εταιρίες.
Οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ακόμα την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου το 2021 για ενίσχυση της οικονομικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ για θέματα ανάπτυξης, με βάση τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.
Σε άλλα ζητήματα της ατζέντας, οι Υπουργοί Οικονομικών υιοθέτησαν συμπεράσματα σε σχέση με την στρατηγική αυτονομία του οικονομικού και χρηματοοικονομικού τομέα της Ευρώπης, καθώς, όπως σημειώνεται, «το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο έχει καταστήσει ακόμα πιο κρίσιμη την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ