Powered by

Goldman Sachs-JP Morgan: Αυτές είναι οι αγορές... καταφύγιο

Η αύξηση των επιτοκίων και οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία άλλαξαν το τοπίο.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ανά τον πλανήτη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας ενδέχεται να αποτελέσουν καταφύγιο για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με έρευνα του CNBC, oι αγορές αυτές αποτελούν την αγαπημένη επιλογή των αναλυτών των Goldman Sachs και JPMorgan Asset Management.

«Οι μετοχές των αγορών της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν αγνοηθεί από τους παγκόσμιους επενδυτές εδώ και μια δεκαετία», ανέφερε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Timothy Moe. Σημειωτέον πως η Ινδονησία αποτελεί εξαιρετική επιλογή και για τις δύο τράπεζες της Wall Street: «Στην Ινδονησία ποντάρουμε σε τραπεζικές μετοχές, αφού η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει εισέλθει ακόμα στο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες αυτές, είτε ιδιωτικές είτε κρατικές, έχουν λάβει σημαντικά βήματα για την επέκτασή τους στην αγορά», ανέφερε ο Desmond Loh, portfolio manager της JPMorgan Asset Management.

Οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων αποτελούν θετικό παράγοντα για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, κάτι που αναμένεται να υποστηρίξει την ινδονησιακή ρουπία αλλά και τη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 

Οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονται σε περίοδο διακυμάνσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεδομένης της σημασίας των δύο εμπόλεμων χωρών στους παγκόσμιους τομείς ενέργειας αλλά και γεωργικών προϊόντων. Βάσει επικαιροποιημένων στοιχείων, τα futures του πετρελαίου Brent έχουν καταγράψει αύξηση άνω του 30% φέτος.

Η JPMorgan Asset Management ποντάρει, επίσης, στο Βιετνάμ, το οποίο -σύμφωνα με τον Loh- αποτελεί εξαιρετική επενδυτική επιλογή τα τελευταία έτη ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής του σταθερότητας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον αναλυτή, το Βιετνάμ είναι μία από τις ελάχιστες χώρες ανά τον κόσμο που κατέγραψε θετική οικονομική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, ποντάρει στη Σιγκαπούρη, λόγω του αναπτυξιακού μομέντουμ της οικονομίας, του τραπεζικού τομέα ο οποίος θα βγει κερδισμένος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την ανάπτυξη των εισηγμένων στις αγορές της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας νεοφυών εταιρειών digital finance.

Ο δείκτης Jakarta Composite έχει καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 7% φέτος, ενώ ο δείκτης VN του Βιετνάμ έχει καταγράψει αύξηση του 1%. Επιπροσθέτως, ο δείκτης της Σιγκαπούρης Straits Times Index έχει καταγράψει ανάπτυξη πάνω από 9%. Αναφορικά, ο μέσος όρος των υπόλοιπων δεικτών του MSCI Asia-Pacific (εκτός της Ιαπωνίας) έχει καταγράψει πτώση 6%.

Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 έχει καταγράψει πτώση 4,6% φέτος, ενώ ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει καταγράψει πτώση κατά 6%.

Οι επενδυτές έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν πληθώρα προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στην Ουκρανία αλλά και την αύξηση των επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες. 

Για τον Loh, όμως, οι αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας είναι σχετικά προστατευμένες έναντι των γεωπολιτικών κρίσεων, αφού η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων θα είναι επικερδής για τα 10 κράτη-μέλη της ASEAN (Associate of Southeast Asian Nations).

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Αν και η πιθανή περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed οδηγεί -ιστορικά- σε κεφαλαιακές εκροές και υποτίμηση των νομισμάτων της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Loh υποστηρίζει πως τα φαινόμενα αυτά δε θα επαναλάβουν την κρίση του 2013.

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών