Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ψάχνουν συναίνεση στον καθορισμό του μεγεθούς των μικρών εταιρειών

Συναίνεση για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το μέγεθος των μικρών επιχειρήσεων που θα περιληφθούν στη νέα, απλοποιημένη, διαδικασία υποβολής οικονομικών καταστάσεων, στη βάση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας 2013/34 αναζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Στη σημερινή συνεδρία, συνεχίστηκε η συζήτηση των διαφορετικών προτάσεων νόμου, που θα δημιουργούν τον θεσμό της επισκόπησης των οικονομικών καταστάσεων για πολύ μικρές εταιρείες, ελαφρύνοντάς τις από το αυξημένο διοικητικό κόστος υποβολής εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων που ισχύει σήμερα.

Η διαφορά των προτάσεων νόμου έγκειται στο ύψος των κριτηρίων επιλεξιμότητας των μικρών εταιρειών και ειδικότερα τον ετήσιο κύκλο εργασιών και του ισολογισμού τους. Τα κριτήρια κυμαίνονται από τις €200.000 κύκλο εργασιών και αντίστοιχο μέγεθος ισολογισμού μέχρι τις €700.000 σε κύκλο εργασιών και €1 εκατομμύριο μέγεθος ισολογισμού.

«Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μια περίοδο που τα κόστη είναι αυξημένα από άλλους παράγοντες αλλά ταυτόχρονα να μην μειώσουμε τα κίνητρα κατά της φοροδιαφυγής», ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, προσθέτοντας πως «προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες του Εφόρου Φορολογίας, ώστε από μια να υπάρχει λογοδοσία και από την άλλη να αποφεύγεται το φαινόμενο της φοροδιαφυγής».

Είπε πως η αρχική πρόνοια της πρότασης νόμου αφορά σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι €700.000, αλλά πρόσθεσε πως θα υπάρξει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως υπάρχει ομοθυμία να προωθήσουν το όλο θέμα, αλλά υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το ύψος όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και των ισολογισμών.

«Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε χρειάζεται η εκτελεστική εξουσία να μας βοηθήσει και σήμερα δυστυχώς Υπουργεία ή Υπηρεσίες του κράτους προσπάθησαν να βάλουν κάποια προσκόμματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κώστα επέκρινε το γεγονός ότι η οδηγία ήλθε από το 2013, εδώ και εννέα χρόνια, είχαμε εναρμονιστεί το 2015 ως Βουλή και από το 2015 αναμέναμε να έλθουν οι ρυθμίσεις για να βοηθήσουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να κατατεθεί νομοσχέδιο από τη εκτελεστική εξουσία, όπως είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που συνυπογράφει πρόταση νόμου μαζί με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, Ονούφριο Κουλλά και Νίκο Σύκα, προνοεί την εισαγωγή της απλοποιημένης διαδικασίας για εταιρείες με κύκλο εργασιών μέχρι €200.000 και αντίστοιχο μέγεθος ισολογισμού.

Είπε πως με τη θέση αυτή συμφωνεί και το Τμήμα Φορολογίας, η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η δική μας η άποψη που εκφράστηκε στην Επιτροπή Εμπορίου», εξήγησε, «είναι ότι καλό θα ήταν εφόσον πρόκειται για την εισαγωγή ενός νέου θεσμού, μιας νέας διαδικασίας έστω και καθυστερημένα στην Κύπρο, καλύτερα να κάνουμε μικρά, συντηρητικά προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε μεγάλες διακυμάνσεις ή μεγάλες αλλαγές, να μπορούμε στην πορεία να ελέγχουμε τη εξέλιξη της εφαρμογής της νέας διαδικασίας και αναλόγως να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το ποσό του κύκλου εργασιών ή του ισολογισμού ή και των δύο».

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Ηλίας Μυριάνθους είπε πως η πρόταση που συνυπογράφει ο ίδιος μαζί με τον Μάριο Μαυρίδη του ΔΗΣΥ και τους Μιχάλη Γιακούμη και Αλέκο Τρυφωνίδη της ΔΗΠΑ, διαλαμβάνει για εταιρείες με κύκλο εργασιών €700.000 ετησίως και ισολογισμού μέχρι €1 εκατομμύριο, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία προτείνει για εταιρείες με ελάχιστο κύκλο εργασιών €350.000 και €700.000 για περιουσιακά στοιχεία.

«Αναμφίβολα θα γίνει μια συζήτηση για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ώστε να πάμε ομόφωνα», είπε, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να ελαφρυνθούν οι μικρές επιχειρήσεις από το αυξημένο διοικητικό κόστος.

Τέλος ο Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι η διαδικασία προνοεί την ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων με τη μέθοδο της επισκόπησης και όχι εξελεγμένους λογαριασμούς, κάτι που ελαφρύνει το κόστος για μια μικρή επιχείρηση, ενώ βοηθά και μικρότερα ελεγκτικά γραφεία, που βρίσκονται σε δυσμένεια έναντι των μεγάλων ελεγκτικών γραφείων, όπως είπε.

Λέγοντας ότι η πρότασή τους διαλαμβάνει για εταιρείες με κύκλο εργασιών €700.000 και ισολογισμού €1 εκατ., ο κ. Γιακουμή πρόσθεσε ωστόσο πως «στα πλαίσια εξεύρεσης συναίνεσης είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε το ύψος των ποσών».

Σημείωσε τέλος ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τους αυτοτελώς εργαζομένους, με όριο επισκόπησης από τις €70.000 μέχρι τις €150.000 και πέραν του ποσού αυτού να καταρτίζονται εξελεγμένοι λογαριασμοί.

Όπως αναφέρθηκε, στην επόμενη συνεδρία η Επιτροπή εξετάσει νέα κείμενα και εισηγήσεις, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας και το Υπουργείο Εμπορίου για να διακριβωθεί ποιο είναι το ποσοστό των εταιρειών που θα επηρεαστούν αναλόγως με τα κριτήρια ποσά που θα καθοριστούν.

Δειτε Επισης

Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Κύπρος-Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
Lidl, Murex, Exness: Πολύτιμες εισηγήσεις και συμβουλές σε όσους αναζητούν εργασία(vid)