Περδίος: Στόχος να μετατραπεί η Κύπρος σε ολόχρονο τουριστικό προορισμό
17:54 - 28 Απριλίου 2022
Στην καρδιά της τουριστικής στρατηγικής βρίσκονται οι μικρές, τοπικές κοινότητες, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος σε χαιρετισμό του την Πέμπτη στην έναρξη διήμερου συνεδρίου.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς επίσης o Αντιδήμαρχος Πάφου Χρήστος Μακαρίου εκ μέρους του Δημάρχου Πάφου και ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πάφου Κυριάκος Δρουσιώτης.
Στον χαιρετισμό του, ο οποίος έγινε διαδικτυακά, ο κ. Περδίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο τουρισμός της Κύπρου βρίσκεται ήδη στο δρόμο της αειφόρου και έξυπνης μετάβασης. Μίλησε για την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό για το 2020- 2030, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 λίγους μήνες πριν από την πανδημία. Σημείωσε ότι η κρίση που δημιουργήθηκε με την πανδημία αντιμετωπίστηκε και η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό προχώρησε.
Ο κ. Περδίος ανέφερε πως η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό βασίζεται σε πέντε πυλώνες με διάρκεια μέχρι το 2030 όπου στόχος είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε έναν ολόχρονο τουριστικό προορισμό, να καθιερωθεί ως ένας προορισμός υψηλότερης ποιότητας, φιλικός προς το περιβάλλον, ψηφιακά έξυπνος προορισμός και ένας τουριστικός προορισμός που θα φέρει οφέλη σε όλους τους κατοίκους.
Για το τελευταίο σημείο, είπε ότι αυτό σημαίνει δύο πράγματα ότι δεν εστιάζουμε μόνο στα παραλιακά θέρετρα, αλλά εστιάζουμε στην ανάδειξη ολόκληρου του νησιού ως προορισμού και ότι διασφαλίζουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής και οι μικρές τοπικές κοινότητες βρίσκονται στην καρδιά της τουριστικής μας στρατηγικής.
Έτσι, σημείωσε, ο τουρισμός είναι στην πραγματικότητα ένα κομβικό σημείο για τις τοπικές μας κοινότητες, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Με αυτό τον τρόπο εντάσσουμε τους ντόπιους σε ό, τι κάνουμε», είπε.
Τέλος, συνεχάρη την Πάφο για τις ενέργειες και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να καθιερωθεί ως ένας ολόχρονος, έξυπνος και υψηλότερης ποίοτητας τουριστικός προορισμός.
Ο Μάνος Βουγιούκας Συντονιστής του έργου και του ευρωπαϊκού προγράμματος Desti-Smart Interreg Europe σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως πραγματοποιείται αυτές τις δύο μέρες το τελικό συνέδριο του έργου μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών με δέκα εταίρους εκ των οποίων ο ένας από την Κύπρο και συγκεκριμένα από την Πάφο και από άλλες 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να ενισχύσουν τους τουριστικούς προορισμούς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί μέσω τεχνολογίας και ειδικά την κινητικότητα των επισκεπτών.
Όπως ανέφερε ο κ. Βουγιούκας το έργο Desti-Smart Interreg Europe στοχεύει στη βελτίωση των πολιτικών μεταφορών και τουρισμού σε προορισμούς, ενσωματώνοντας στρατηγικές για βιώσιμη κινητικότητα, προσβασιμότητα και υπεύθυνα ταξίδια στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη μέσω της αποτελεσματικότητας, της ανθεκτικότητας, της διατροπικότητας, των νέων συστημάτων μεταφορών, της ποδηλασίας και της πεζοπορίας για τους επισκέπτες.
Πρόσθεσε πως «η συνεργασία του έργου Desti-Smart Interreg Europe στοχεύει ακόμη στο να εισαγάγει βιώσιμες και έξυπνες λύσεις κινητικότητας, συστήματα μεταφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα, βελτιώσεις διατροπικότητας, εγκαταστάσεις ποδηλασίας και πεζοπορίας για τους επισκέπτες, με σχετικές καινοτομίες και ανθεκτικότητα, σε τουριστικούς προορισμούς.
Αυτά αποτελούν, συνέχισε, σημαντικές προσθήκες στην έννοια και τον ορισμό των «έξυπνων προορισμών», ιδίως λόγω της βιώσιμης και έξυπνης τουριστικής κινητικότητας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη διαπεριφερειακή συνεργασία, την ανταλλαγή εμπειριών, τη δημιουργία ικανοτήτων, την ανάπτυξη πολιτικής και την αλλαγή πολιτικής για την αειφόρο τουριστική κινητικότητα, προς τους «έξυπνους προορισμούς», συμπλήρωσε.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Νάσος Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίηση του, σημειώνοντας πως σήμερα ολοκληρώνεται ένα έργο του οποίου η θεματολογία συνάδει πλήρως με την στρατηγική της επαρχίας Πάφου. Πρόσθεσε πως στόχος και σκοπός όλων των εταίρων της Πάφου είναι ο προορισμός να γίνει ακόμη πιο έξυπνος. Eίπε ακόμη πως μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα έχουν καταφέρει να γίνουν αποδέκτες καλών πρακτικών και με χρηματοδότηση από την ΕΕ, συνέχισε, έχουν υλοποιήσει συγκεκριμένο πιλοτικό σχέδιο δράσης το οποίο αυτό θα μπορεί να χρησιμιποιηθεί κυρίως από επισκέπτες.
Στο συνέδριο μεταξύ άλλων αναφέρθηκε από τους διοργανωτές πως το έργο Desti-Smart με απώτερο στόχο τους έξυπνους προορισμούς συμβάλλει στη δέσμευση της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με έξυπνες τεχνολογίες.
Το έργο διευκολύνει την υιοθέτηση λύσεων ΤΠΕ (τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών) για βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα σε τουριστικούς προορισμούς, καθιστώντας έτσι τον τουρισμό στις ευρωπαϊκές περιοχές πιο αποτελεσματικό με διάφορους τρόπους. Ο βιώσιμος και υπεύθυνος τουρισμός μπορεί να επωφεληθεί πολύ, όπως αναφέρθηκε, από τις ψηφιακές εφαρμογές σε όλα τα στάδια της ενημέρωσης των επισκεπτών, της ταξιδιωτικής καθοδήγησης, της διατροπικότητας και των απρόσκοπτων ταξιδιωτικών λύσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Κυριάκος Δρουσιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι το συνέδριο παρέχει ένα φόρουμ για να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων και εμπειρογνωμόνων από τόσες πολλές χώρες του κόσμου που ασχολούνται με ένα από τα πιο σημαντικά θέματα. Την βιώσιμη τουριστική κινητικότητα προς έξυπνους προορισμούς.
Οι τελευταίες τάσεις στον τουρισμό είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το θέμα του συνεδρίου μας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματισμών, των μετασχηματιστικών ταξιδιών, των ιστοριών εμπειριών και πολλά άλλα, όπως είπε.
Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει όλοι να σκεφτούμε τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών διασφαλίζοντας ότι θα κληρονομήσουν έναν ασφαλή και υγιή πλανήτη για να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν με τον τρόπο που ταξιδεύουμε, τι αυτοκίνητα αγοράζουμε, πώς ζούμε, πώς ξοδεύουμε κτλ.
Αναφερόμενος στην ποδηλασία και εργασία ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως έχουν αξιολογήσει και ενισχύσει τις ποδηλατικές εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες, όπως η ανάπτυξη νέων δρόμων, και συμπεριέλαβαν τον ποδηλατικό τουρισμό ως βιώσιμη κινητικότητα των τουριστών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προϊόντων και υπηρεσιών στα σχέδια προώθησης τους. Ακόμη, συνέχισε, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δράσης δοκιμάζουν την κινητικότητα ως υπηρεσία για βιώσιμους τουρίστες.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου που ανέγνωσε ο Δημαρχεύων Χρήστος Μακαρίου ανέφερε πως το στρατηγικό τους σχέδιο, ως Δήμος Πάφου, είναι να κάνουν την Πάφο μια έξυπνη και ψηφιακή πόλη και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν έναν νέο πυλώνα, τον τρίτο πυλώνα στην τοπική οικονομία που βασίζεται στην καινοτομία και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση με επίκεντρο την προσέλκυση ταλέντων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό συνέχισε, «εστιάζουμε σε τρεις βασικούς τομείς: έξυπνη και ψηφιακή πόλη, εκπαίδευση και καινοτομία».
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Δήμος Πάφου πρόσθεσε, έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση εννέα βασικών έργων έργων και δράσεων που στη συνέχεια θα αποτελέσουν τη βάση για άλλα συνδυασμένα συμπληρωματικά έργα. Έχουμε ήδη εφαρμόσει τόνισε, την υποδομή συλλογής των δεδομένων από τις διάφορες εφαρμογές χρησιμοποιώντας το Δίκτυο LoRaWAN. Το έξυπνο παρκάρισμα, ο έξυπνος φωτισμός, οι έξυπνοι στύλοι και τα συστήματα GIS θα παραδοθούν σύντομα.
Ένα σημαντικό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες είναι η έξυπνη διαχείριση των υδάτινων πόρων, συμπλήρωσε. Ο κ. Μακαρίου τόνισε πως ο Δήμος Πάφου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την παρακολούθηση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας και ποιότητας του νερού και των υποδομών ύδρευσης και διανομής. Ως εκ τούτου, αυτό το έργο σκοπεύει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων, συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ