Η κρίση στην Ευρώπη και το μομέντουμ για τον τομέα ICT στην Κύπρο
17:52 - 19 Απριλίου 2022
Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η ρωσοουκρανική διένεξη στον τομέα του ICT, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», στη Λεμεσό.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ο Alexey Gubarev, Co-Founder & Board Member στην Palta, Founder στη XBT Holding & Board Member of Techisland, ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, General Manager της Wargaming Group & Board Member της Techisland, ο Arthur Mamedov, COO στη TheSoul Publishing και Board Member της Techisland, η Ειρήνη Γιωργαλλά, Member of the Board του Invest Cyprus και ο Φίλιππος Σώσειλος, CEO της PwC Cyprus.
Ξεκινώντας την συζήτηση, ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος υπέδειξε πως η κρίση στον τομέα δεν είναι καινούρια, καθώς στην Ευρώπη εδώ και χρόνια υπάρχει κενό που δημιουργεί από τη μια η έλλειψη δυναμικού με τεχνολογικό υπόβαθρο και από την άλλη η τεράστια ανάγκη εταιρειών για ταλέντα. Η ουκρανική κρίση, παρατήρησε, έκανε ακόμη πιο μεγάλη την κρίση στον τομέα, σημειώνοντας ότι Ουκρανια και Ρωσία αποτελούν πάνω από 20% του πνευματικού κεφαλαίου (intellectual capital) της Ευρώπης. «Αν πάμε στη σωστή κατεύθυνση το ΑΕΠ μας μπορεί να σημειώσει άνοδο», τόνισε ο Υφυπουργός.
Ο Alexey Gubarev σημείωσε την φυγή πολιτών από τη χώρα τους λόγω της κατάστασης, με πολλούς εξ αυτών να καταφθάνουν στην Κύπρο. Χαρακτήρισε «bonus» για την Κύπρο την εν λόγω εξέλιξη, γιατί όπως επισήμανε κατάφερε να συγκεντρώσει στο νησί άτομα ποιότητας και υψηλά αμειβόμενα. «Στην Κύπρο πρέπει να δράσουν γρήγορα. Κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη. Μπορείτε να αρπάξετε την ευκαιρία αν το χειριστείτε σωστά. Είναι η ιδανική στιγμή για τις εταιρείες και κυβερνήσεις να φέρουν περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες στην Κύπρο. Με τη συνεισφορά του ICT και την εγκατάσταση προσωπικού από το εξωτερικό στη χώρα, θα αυξηθεί το ΑΕΠ», συμπλήρωσε.
Ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, General Manager της Wargaming Group & Board Member της Techisland, μοιράστηκε με το κοινό τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η εταιρεία, βάζοντας σε πρώτο φόντο την αναζήτηση προσωπικού με τις απαραίτητες γνώσεις. «H πανδημία», πρόσθεσε, «προκάλεσε καθυστερήσεις στα παραδοτέα».
Βάζοντας τη σημερινή κρίση στη συζήτηση, είπε πως πολλές τεχνολογικές εταιρείες αξιοποίησαν δυναμικό από Ρωσία και πως την παρούσα στιγμή τα άτομα αυτά δεν έχουν πρόσβαση στα εργαλεία που αξιοποιούν για την εργασία τους λόγω κυρώσεων. Οι πιο πάνω παράμετροι σημείωσε, έχουν αρνητική επιρροή στην παραγωγικότητα, την παράδοση (deliverables)και στα κέρδη. Σχολίασε επίσης την έντονη αναζήτηση των επαγγελματιών αυτών για νέους hub προορισμούς. «Ήδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλεύονται το μομέντουμ και εδώ είναι η ευκαιρία και για την Κύπρο», επισήμανε.
Την εμπειρία και τις θέσεις του εξέφρασε και ο Arthur Mamedov, COO στη TheSoul Publishing και Board Member της Techisland, ο οποίος είπε πως η εταιρεία του έφερε στην Κύπρο εκατοντάδες προσωπικού. Βασικά σημεία στα οποία έδωσε έμφαση είναι η ευκολία στα ταξίδια (απευθείας πτήσεις, βίζα κλπ), το πόσο γρήγορα μπορείς να ανοίξεις εταιρεία και τραπεζικό λογαριασμό και ακολούθως τα διαδικαστικά σε ό,τι αφορά το δικαίωμα εργασίας. Μετά είπε, ο επιχειρηματίας δημιουργεί το επιχειρηματικό μοντέλο και το κόστος εργασιών. Τελευταίο και σημαντικό παράγοντα ανέδειξε τον ανθρώπινο και τις ευκαιρίες που του προσφέρει μια χώρα. Κάλεσε, τέλος, την Κύπρο να διατηρήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για κάθοδο ITC εταιρειών.
Η Ειρήνη Γιωργαλλά, Member of the Board του Invest Cyprus ανέφερε αρχικά το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει θέσει σε προτεραιότητα τον ICT τομέα, τόσο στην στρατηγική όσο και στο όραμα της. «Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο: Πρόκειται για έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες και τον προωθούμε στην Κύπρο ως έναν τέτοιος προορισμός. Ευελπιστουμες στην προσέλκυση νέου ταλέντου, κάτι που κάνουμε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία», επισήμανε. Παρά την αρνητική επίδραση, η Κύπρος έχει μια ευκαιρία στον τομέα του ICT, συμπλήρωσε.
Σημαντικά ήταν όσα ανέφερε και ο Φίλιππος Σώσειλος, CEO της PwC Cyprus, που παρατήρησε έντονη επιθυμία κόσμου από το εξωτερικό να εγκατασταθεί στο νησί.
«Βλέπουμε ότι το hub που δημιουργείται τους ενθαρρύνει και τους ελκύει», πρόσθεσε για να τονίσει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις στρατηγικές με ταχύτητα. «Για να αναπτυχθεί η οικονομία μακροπρόθεσμα πρέπει να επικεντρωθούμε στη ψηφιοποίηση. Δεν είναι απλά ένας κλάδος, αλλά η ευκαιρία για να επιτάχυνση της οικονομίας. Θέλουμε να αλλάξουμε πιο γρήγορα το οικονομικό μας μοντέλο. Και το ICT είναι καύσιμο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το Συνέδριο διοργάνωσε η IMH.