Η κρίση, ο τραπεζικός τομέας και το τέλος του... εύκολου χρήματος
19:12 - 19 Απριλίου 2022
Ανθεκτικός στην κρίση που προκάλεσε η ρωσοουκρανική διένεξη αποδεικνύεται ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, την ίδια ώρα που και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γενικότερα καταγράφουν μικρότερες, σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας, συνέπειες.
Ο αντίκτυπος της ρωσοουκρανικής διένεξης στον τραπεζικό τομέα και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της Κύπρου ευρύτερα, συζητήθηκαν στο πλαίσιο πάνελ, κατά το συνέδριο που διοργάνωσε η IMH με θέμα «Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία».
Σε τοποθετήσεις προέβησαν οι Γιώργος Θεοχαρίδης, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Πανικός Νικολάου, πρόεδρος Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και Χρίστος Βασιλείου, Managing Director, της KPMG Κύπρου.
Τις προσεγγίσεις του διατύπωσε αρχικά ο κ. Θεοχαρίδης, συνοψίζοντας τις δράσεις και ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την εμφάνιση της κρίσης στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην αγορά, ο κ. Θεοχαρίδης είπε πως αυτές ήταν κυρίως έμμεσες και αφορούν σε οντότητες που έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Σημείωσε περαιτέρω πως είναι μικρή αυτή η αγορά, αποτελούμενη από 800 οντότητες, και πως οι δυσκολίες αφορούσαν στην παγοποίηση λογαριασμών (σ.σ. λόγω κυρώσεων), διαδικασίες συναλλαγών κλπ.
«Δίνουμε κατευθύνσεις με ανακοινώσεις, εγκυκλίους και καθοδήγηση», επισήμανε, για να εκφράσει την αισιοδοξία του σχετικά με τις εταιρείες επενδύσεων λόγω της ανάπτυξης τεχνογνωσίας και know how στην Κύπρο.
Ο Πανικός Νικολάου, πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και CEO της Τράπεζας Κύπρου, μίλησε αρχικά για τους τομείς στους οποίους η κρίση προκάλεσε τις μεγαλύτερες απώλειες, τον τουρισμό και το real estate. «Η μεταφορά σε πράσινη ανάπτυξη στοιχίζει», υπογράμμισε, στη συνέχεια για να μιλήσει ακολούθως αναλυτικά για τον τραπεζικό τομέα.
Ο κ. Νικολάου έκανε αναφορά στην πρόοδο που καταγράφεται από το 2013 ως σήμερα σε ρευστότητα, όπως επίσης και στο χρέος όπου καταγράφεται μείωσή του.
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες επιδράσεις στον τραπεζικό τομέα από την κρίση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών είπε πως αυτές ήταν περιορισμένες, ειδικά σε σύγκριση με άλλους τομείς όπως αυτός του τουρισμού. «Η έκθεση μας είναι λιγότερο από 1% και οι αποταμιεύσεις λίγες», εξήγησε, παρόλο που έκανε λόγο για επιπτώσεις εξαιτίας των κυρώσεων.
Μιλώντας για τη γενική εικόνα, ο κ. Νικολάου υπέδειξε πως ό,τι επηρεάζει την οικονομία, επηρεάζει και τον τομέα τραπεζικό τομέα. «Είμαστε ο καθρέφτης της οικονομίας. Είμαι αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία επειδή ξέρει να επανέρχεται γρήγορα», ανέφερε, για να καταλήξει λέγοντας με νόημα πως είναι το τέλος του εύκολου χρήματος.
Ο Χρίστος Βασιλείου, Managing Director της KPMG Κύπρου ανέφερε πως η κρίση στην Ευρώπη ήρθε σε μια κακή στιγμή. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία είναι ανοιχτή και οι διεθνείς κρίσεις γίνονται αισθητές, ειδικά όταν αφορούν τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Μίλησε παράλληλα για τις κυρώσεις και το κόστος που προκαλούν στην οικονομία. Δεύτερο πρόβλημα, είπε, είναι οι κυρώσεις της Ρωσίας ενάντια σε αυτές που τις επιβλήθηκαν. ως ως τρίτο σημείο ανέδειξε τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και την αναζήτηση των πολιτών της και των επιχειρήσεων για ασφάλεια. Ως τέταρτο ζήτημα ανέδειξε τα προβλήματα στον τουρισμό και δη την μειωμένη έλευση τουριστών.