Τα συστατικά για αποτελεσματικό πλαίσιο διαβουλεύσεων
09:15 - 18 Απριλίου 2022

Oι νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαβουλεύσεων αποτέλεσε μία από τις βασικές θεματικές συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που έλαβε χώρα στα Εργαστήρια Ιδεών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του το Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία).
Ο Δρ Γιώργος Χαραλάμπους, Επίκουρος Καθηγητής, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έκανε την εισαγωγή προτείνοντας να γίνει μία ανασκόπηση του θεσμικού πλαισίου διαχρονικά.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Κυριακή Πάντζιαρου, Επικεφαλής του Γραφείου του Υφυπουργού και Συντονίστρια της Διεύθυνσης Ψηφιακής Πολιτικής. Η κ. Πάντζιαρου έδωσε έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας, λέγοντας ότι οι διαβουλεύσεις είναι σημαντικό όπως διοχετεύονται σε μορφή πληροφόρησης μέσα από διάφορα κανάλια ούτως ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που υπάρχουν και έτσι να συμμετέχει. Πρέπει να χρησιμοποιούνται και τα ψηφιακά κανάλια όπως για παράδειγμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη. Η Επικεφαλής του Γραφείου ενημέρωσε το κοινό και για τις προσπάθειες που γίνονται για δημιουργία πλατφόρμας όπου οι πολίτες θα υποβάλλουν πρωτοβουλίες (petition). Οι πολίτες θα εκφράζουν την άποψή τους για αλλαγές σε νομοθεσία καθώς και τυχόν παράπονα. Το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας αξιοποιεί νέα εργαλεία που δίνουν βήμα στον κόσμο για να παίρνουν πρωτοβουλίες.
Η Χριστιάνα Ξενοφώντος, Μέλος Δ.Σ του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας παρέστη επίσης στην εκδήλωση. Όπως είπε στην τοποθέτησή της, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια δομημένη διαδικασία όπου οι πολίτες θα έχουν τα κατάλληλα εργαλεία. «Να γίνει χαρτογράφηση», είπε, για το τι δούλεψε και τι όχι και πως ο κόσμος οραματίζεται τη συμμετοχή. Πρότεινε επίσης τη διασφάλιση χρονοδιαγράμματος όπως γίνεται και στην Ευρώπη.
Προηγουμένως, η Βουλεύτρια Μαρίνα Νικολάου, σχολίασε το γεγονός ότι στην Βόρεια Ευρώπη έχει σημειωθεί μια αποστροφή των λήψεων αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω με αποτέλεσμα την αποκέντρωση και μεγαλύτερη διαφάνεια. Η Νικολάου κατέγραψε ως προκλήσεις την μη ορθή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης αφού όπως είπε υπάρχουν περιπτώσεις που απουσιάζουν ή δεν προσκαλούνται αρμόδιοι φορείς στις Επιτροπές που οδηγεί σε ελλείψεις. Πρέπει να υπάρξει εξαντλητικός κατάλογος των όσων αφορά το θέμα είπε ενώ στις προκλήσεις εντάσσει και την απουσία επιστημοσύνης. «Να φέρνουμε ειδικούς στα θέματα», πρότεινε η Βουλεύτρια.
Ο Βασίλειος Βραχίμης, Συνέταιρος της PwC Κύπρου είπε με τη σειρά του ότι το θέμα είναι απλό και ταυτόχρονα δύσκολο. Έντονη αναφορά έκανε στο θέμα της παιδείας η οποία εκτιμά θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότητα. «Να μην υπάρχει δυσπιστία. Να συγκεντρωθούμε στα εργαλεία αλλά να δώσουμε έμφαση στην παιδεία και μάλιστα σε όλα τα στάδια. Ο πολίτης να ξέρει και ποια η θα είναι η επίπτωση αν δεν έχει άποψη. Να υπάρχει ένα σώμα ή θεσμός που να συντονίζει», είπε χαρακτηριστικά.