Πώς βλέπουν τις κυρώσεις για καταπιστεύματα λογιστές και δικηγόροι
06:30 - 16 Απριλίου 2022
Περαιτέρω διευκρινήσεις αναφορικά με το ακριβές πλαίσιο και την ερμηνεία των περιορισμών που αφορούν τα καταπιστεύματα, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο 5ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ζητά ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ).
Την ίδια ώρα, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για δυσανάλογο οικονομικό κόστος που προκαλείται για την Κύπρο και θα διαμηνύει ότι το κράτος θα πρέπει να εγκύψει με ρεαλιστική διάθεση στο πρόβλημα που δημιουργείται και να μην παραμείνει παθητικός θεατής.
Διαβάστε εδώ:
Ψήνουν τις εταιρείες και για χειμερινές κρουαζιέρες στην Κύπρο
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Smart Money
Τόσο από πλευράς λογιστών όσο και από πλευράς δικηγόρων, η διαπίστωση που γίνεται είναι ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο θα δεχθεί πλήγμα από την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Διαβάστε εδώ: Περιορισμοί στα καταπιστεύματα επηρεάζουν και την Κύπρο
Ζητούν διευκρινήσεις οι λογιστές
Μιλώντας στο InBusinessNews, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ) και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Deloitte, Πιερής Μάρκου, υπέδειξε πως από τις κυρώσεις επηρεάζεται ένα μεγάλο μέρος του επαγγέλματος των λογιστών, καθότι ασχολούνται με τέτοιες υπηρεσίες.
«Η διαφορά εδώ», εξήγησε, «είναι ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν συγκεκριμένους πελάτες ή συγκεκριμένες οντότητες, αλλά αφορούν όλους τους Ρώσους υπήκοους και κάτοικους. Άρα, στην ουσία αφορά ένα μεγαλύτερο φάσμα περιορισμού και από τη στιγμή που κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος Ρωσίας, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί».
Ο κ. Μάρκου υπογράμμισε περαιτέρω πως ακόμη και μετά τις διευκρινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, μερικά σημεία δεν είναι ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, όπως είπε, η οδηγία που αναφέρει ότι μετά τις 10 Μαΐου δεν επιτρέπεται να έρθουν νέοι πελάτες, δεν διευκρινίζει τι ακριβώς γίνεται με τους υφιστάμενους και συνεπώς επικρατεί μια αβεβαιότητα.
«Ως ΣΕΛΚ, δεν ερμηνεύουμε εμείς τις οδηγίες της Ε.Ε., αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών για τις διευκρινίσεις. Εμείς, οφείλουμε να παραπέμπουμε όλα τα μέλη μας στις οδηγίες της Ε.Ε. και τις διευκρινίσεις του Υπουργείου, ώστε να λειτουργούν νόμιμα», τόνισε.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε μέχρι στιγμής ποιες οντότητες εμπίπτουν και ότι οι κυρώσεις καλύπτουν και τα διεθνή καταπιστεύματα, καθώς στην Κύπρο υπάρχουν δύο νομοθεσίες που διέπουν τη σύσταση και διαχείριση τους και φαίνεται ότι καλύπτονται και οι δύο.
Αυτό που αντισταθμίζει την κατάσταση και τον αρνητικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., οι περιορισμοί δεν ισχύουν όταν ο καταπιστευματοδόχος ή δικαιούχος είναι υπήκοος κράτους μέλους ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει μόνιμή ή προσωρινή άδεια διαμονής σε χώρα της Ε.Ε.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς επηρεάζονται οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο, που ο τελικός ιδιοκτήτης είναι καταπίστευμα και ο δικαιούχος Ρώσος υπήκοος, ο κ. Μάρκου σημείωσε ότι «όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα που είναι δικαιούχοι του καταπιστεύματος, η εξυπηρέτησή τους μπορεί να συνεχίσει. Δεν επιτρέπεται όμως η εξυπηρέτηση στο ίδιο το καταπίστευμα. Ο περιορισμός δηλαδή, είναι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του καταπιστεύματος».
Η ανάγνωση των δικηγόρων
Μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, η εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, εξήγησε ότι η 5η δέσμη κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, ουσιαστικά, υιοθετεί δύο νέους και σημαντικούς περιορισμούς, τονίζοντας συναφώς ότι η νέα δέσμη κυρώσεων δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα.
Αρχικά, όπως είπε, απαγορεύεται η εγγραφή και η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης σε καταπιστεύματα ή σε οποιοδήποτε παρόμοιο νομικό μόρφωμα, που σχετίζεται με συγκεκριμένους τρόπους με Ρώσους υπηκόους ή κατοίκους Ρωσίας, και από τις 10 του Μάη ο περιορισμός επεκτείνεται ουσιαστικά και σε υπηρεσίες παροχής εμπιστευματοδόχων.
Κατά δεύτερο, όπως υπέδειξε η κα Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, δεν είναι πλέον δυνατή η πώληση κινητών αξιών (transferable securities) σε οποιονδήποτε Ρώσο υπήκοο ή φυσικό πρόσωπο που κατοικεί στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα με έδρα στη Ρωσία, οι οποίες κινητές αξίες εκδίδονται μετά τις 12/04/2022.
Σημειώνοντας ότι οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για υπηκόους κρατών μελών ή για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν προσωρινή ή μόνιμη άδεια διαμονής σε κράτος μέλος, η κα Κωνσταντίνου-Παναγιώτου συμπλήρωσε:
«Και για τις δύο αυτές διατάξεις ο ΠΔΣ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές επείγουσα διευκρινιστική ερμηνεία που εν τέλει θα καθορίσει και το εύρος εφαρμογής τους, συνεπώς και τον πρακτικό αντίκτυπό τους», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΔΣ.
Επισημαίνοντας ότι η νέα δέσμη κυρώσεων δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, η κα Κωνσταντίνου-Παναγιώτου διατύπωσε τη θέση πως οι περιορισμοί που εμπεριέχονται στις κυρώσεις και που αφορούν σε οποιονδήποτε Ρώσο υπήκοο ή φυσικό πρόσωπο που κατοικεί στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα με έδρα στη Ρωσία-και όχι μόνο στα συγκεκριμένα κατονομαζόμενα πρόσωπα-συνιστούν άνευ προηγουμένου κατηγορίες οριζόντιων κυρώσεων και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής πραγματικότητας. «Θα τολμούσα να πω ενός οιονεί σιδηρούν παραπετάσματος», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε η κα Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, στην πρώτη περίπτωση των καταπιστευμάτων, περιορίζεται εκ των πραγμάτων και απροειδοποίητα, ένα μέρος του τομέα διοικητικών υπηρεσιών (fiduciary and administrative services).
Από την άλλη, στη δεύτερη περίπτωση με τον περιορισμό του δικαιώματος του συμβάλλεσθαι ελευθέρως, περιορίζονται οι εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες που αφορούν κινητές αξίες, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται δραστικά η προοπτική για νέες επενδύσεις σε κινητές αξίες εκ Ρωσίας.
Η εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του Δ.Σ. του ΠΔΣ τόνισε ότι επηρεάζονται άρδην, τόσο οι δικηγόροι όσο και οι λογιστές, ως αδειούχοι εμπιστευματοδόχοι και πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και οι αδειούχες ΕΠΔΥ.
Κληθείσα να σχολιάσει το οικονομικό κόστος για την Κύπρο, η κα Κωνσταντίνου-Παναγιώτου υπέδειξε ότι καθίσταται δυσανάλογο.
«Αν και δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η ορθότητα της πολιτικής θέσης αρχών που τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία ή η αναγκαιότητα συμμόρφωσης μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. με το πλαίσιο των κυρώσεων, εντούτοις, θα πρέπει το κράτος να εγκύψει στο πρόβλημα, με ρεαλιστική διάθεση και να μην παραμείνει παθητικός θεατής. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευθεί ο τομέας Υπηρεσιών που επιβιώνει μέσα από συνεχείς εξωγενείς αντιξοότητες, και ο οποίος απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε όλη την Κύπρο», υπογράμμισε.
Περαιτέρω, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΔΣ, εξέφρασε την θέση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει χωρίς καθυστέρηση και με συγκεκριμένους τρόπους τον τομέα των υπηρεσιών, όπως πράττει mutatis mutandis για άλλους τομείς.
«Ο ΠΔΣ είναι έτοιμος να συζητήσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά και να καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από τις κυρώσεις», κατέληξε.