Οι δημόσιες διαβουλεύσεις σημαντικές για τη δημοκρατία
12:13 - 15 Απριλίου 2022
Η σημαντικότητα και η παρούσα δομή των δημόσιων διαβουλεύσεων αποτέλεσαν βασικό θέμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Ιδεών που πραγματοποιήθηκαν στο το Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία).
Στο πάνελ βρέθηκαν οι βουλευτές Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Χρύσης Παντελίδης, η Δέσποινα Παναγιώτου- Θεοδοσίου, Πρόεδρος της Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και η Παναγιώτα Χατζηττοφή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Συντονιστής ήταν ο Νικόλας Κυριακίδης, Αντιπρόεδρος, του Oxygono.
Ο κ. Θεοπέμπτου, αφού υπενθύμισε το γεγονός πως είναι νομική υποχρέωση της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με περιβάλλον να προσφέρει στους πολίτες την ευχέρεια να κάνουν τις διαβουλεύσεις, μίλησε για τις δυσκολίες που καταγράφονται στην εφαρμογή τους.
Μεταξύ αυτών ο κ. Θεοπέμτου ανέφερε την πολυπλοκότητα των διαδικασιών έκφρασης ιδεών, όπως και την καθυστέρηση που παρατηρείται από τη διαβούλευση στη νομοθεσία. «Με ποιους κάνουμε δημόσια διαβούλευση», ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε προς συζήτηση, ενώ στη συνέχεια έθεσε και το ζήτημα έλλειψης χρόνου από πλευράς δημόσιων υπαλλήλων.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Παντελίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη όπως οι προθέσεις για δημόσιες διαβουλεύσεις εφαρμοστούν εμπράκτως με αποτελεσματικό τρόπο. Στη συνέχεια είπε: «Θέλω να προστατέψω και τον συνταγματικό ρόλο των βουλευτών. Χρειάζεται μια προσοχή στο τι είναι η δημόσια διαβούλευση και τι είναι η νομοθέτηση στο επίπεδο της Βουλής. Γιατί οι ευθύνη είναι σε μας και με την καλή και την κακή έννοια». Να ξεχωρίσουμε τις έγνοιες της δημόσιας διαβούλευσης και του λαϊκισμού, ήταν ακόμη ένα σημείο που έθεσε ο βουλευτής. Όπως εξήγησε, οι δημόσιες διαβουλεύσεις θα πρέπει να έχουν όσο πιο καλή δομή και οργάνωση για να μην αδικούν τους εαυτούς τους.
Η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, κατέθεσε την εμπειρία της από την δράση της ΑΗΚ, οργανισμού ο οποίος εφαρμόζει πολιτικές και διαδικασίες που έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες και γι’ αυτό ακολουθούνται πρόνοιες σχετικού οδηγού δημόσιας διαβούλευσης.
Ως πρόσφατο παράδειγμα υπέδειξε το περί ανάπτυξης ηλεκτρισμού, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει τα σχόλια του. Για την ΑΗΚ «η έννοια της δημόσιας διαβούλευσης έχει μεγάλη σημασία».
Η παρουσία της κ. Παναγιώτου- Θεοδοσίου στον κλάδο της ναυτιλίας εξάλλου, της επέτρεψε να κατανοήσει ακόμη περισσότερο την σημασία που έχει η ενεργός συμμετοχή στην επίλυση προβλημάτων.
«Η δυνατότητα να μπορείς να συμμετέχεις στη δημόσια διαβούλευση είναι προς όφελος όχι μόνο της ικανοποίησης της συμμετοχής, αλλά και της αυτοβελτίωσης και της εξέλιξης», συμπλήρωσε.
Με τη σειρά της, η Παναγιώτα Χατζηττοφή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου έθεσε ως παράδειγμα αξιοποίησης τη διαβούλευση έργου του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τα παιδιά, το οποίο έχει ως στόχο να διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλάνο ευαισθητοποίησης για τη συγκεκριμένη ομάδα.
«Ακολουθήσαμε πρακτικές που είχαν φέρει φορείς που σχετίζονταν με το θέμα: Από το υπουργείο, οργανωμένα σύνολα, γονείς, εκπαιδευτικούς, και έτσι προέβησαν σε διαδικασία διαβουλεύσεων για να προχωρήσουν στον καθορισμό στρατηγικής», είπε. Για να προσθέσει πως «έτσι, φέραμε ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους».
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τέθηκαν επί τάπητος και άλλες παράμετροι γύρω από τη σημασία που έχουν οι δημόσιες διαβουλεύσεις.