Πιστοποίηση εσωτερικών ελεγκτών με εμπειρογνωμοσύνη από Ελλάδα
14:53 - 13 Απριλίου 2022
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν την Τετάρτη Κυπριακή και Ελληνική Δημοκρατία, σε θέματα που αφορούν την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, η πιστοποίηση των εσωτερικών ελεγκτών της Κύπρου.
Το Μνημόνιο υπογράφηκε μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Οικονομικών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας Μάκη Βορίδη, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αυτό «αφορά ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, η οποία προχωρά και σε αναμόρφωση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Δημόσιας Υπηρεσίας με γοργούς ρυθμούς», είπε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος είναι μια χώρα, η οποία και αυτή προχωρά με τέτοιες μεταρρυθμίσεις».
Άρα, ανέφερε, «θεωρούμε πολύ σημαντική την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και ιδεών μεταξύ των δύο χωρών».
Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «προχωρούμε και σε πιο συγκεκριμένα βήματα». Η Ελλάδα, είπε, «έχει πιστοποιήσει τους εσωτερικούς ελεγκτές της Δημόσιας Υπηρεσίας. Θέλουμε να μάθουμε από την Ελλάδα γιατί θέλουμε και εμείς να προχωρήσουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό μέτρο να πιστοποιούνται οι εσωτερικοί ελεγκτές κατόπιν μιας αυστηρής αξιολόγησης όπως γίνεται σε άλλες χώρες». «Έχουμε δυναμώσει το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στην Κύπρο αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα βήμα», ανέφερε.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο κ. Βορίδης «στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας έθεσε την ιδέα για ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών, δημοσίων υπαλλήλων για επιμορφωτικούς σκοπούς». «Είναι κάτι το οποίο θα δουλέψουμε μαζί ούτως ώστε μέχρι τον Ιούνιο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια απτή συνεργασία», είπε.
«Συζητήσαμε και άλλα θέματα. Η εμπειρογνωμοσύνη είναι σημαντική και για τις δύο χώρες και θα συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία που αρχίσαμε να κτίζουμε», ανέφερε καταληκτικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης είπε ότι «η Δημόσια Διοίκηση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα σε κάθε πολιτική καθώς πρέπει να αντεπεξέρχεται σε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις». Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες διοικήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι ουσιαστικά η ψηφιακή επανάσταση, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, πρόσθεσε.
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει και αυτοί να εκπαιδευτούν, να επιμορφωθούν, να προσαρμοστούν, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της ψηφιακής επανάστασης, αυτής της ψηφιακής μεταρρύθμισης που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε.
Ο κ. Βορίδης συνέχισε λέγοντας ότι «τα δύο ιδρύματα μας, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και η Κυπριακή Ακαδημία τα οποία είναι επιφορτισμένα με, ακριβώς, την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσουν και θα εμβαθύνουν την συνεργασία τους».
«Έχουν μια ιστορία συνεργασίας αλλά τώρα νομίζω ότι αυτή θα βαθύνει περισσότερο», είπε.
Εξέφρασε παράλληλα την χαρά του «που σήμερα συμφωνήσαμε και μπορούμε να το ανακοινώσουμε ότι ξεκινά μια διμερής συνεργασία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου στα πλαίσια αυτού που συζητείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη DG Reform (σ.σ. Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων), αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών, να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα ενός προγράμματος ανταλλαγής δημοσίων υπαλλήλων». Ένα, εξήγησε, «Erasmus των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου με αυτή την ανταλλαγή μεσαία και ανώτερα στελέχη των δύο δημοσίων διοικήσεων να μπορούν να αποκτήσουν διαφορετικές διοικητικές εμπειρίες, να δούνε καλές πρακτικές και να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να ολοκληρωθούν περισσότερο διοικητικά και να παρέχουν καλύτερες διοικητικές υπηρεσίες στους πολίτες».
«Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα σημαντικό βήμα», ανέφερε.
Και βέβαια το δεύτερο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, «στο οποίο αναφερθήκατε, η πιστοποίηση των εσωτερικών ελεγκτών. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα ο εσωτερικός έλεγχος για την ακεραιότητα της δημόσιας διοικήσεως και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς σε προληπτικό στάδιο, όχι απλώς σε κατασταλτικό».
Το τρίτο, πρόσθεσε, «είναι η πιστοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, δηλαδή ουσιαστικά επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να πιστοποιήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες»
Εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση και την συνεργασία «των δύο επιμορφωτικών δομών», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως «θα είναι μια συνεργασία που θα χαιρετιστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής».