Powered by

Νίκος Αναστασιάδης: Θα πάρουμε όσα μέτρα πρέπει για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο.

Σε δηλώσεις του, και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να πράξει κάτι για να συγκρατηθεί η ακρίβεια ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι ένα τοπικό γεγονός. Δεν οφείλεται σε τοπικούς ή ιδιόρρυθμους παράγοντες της πατρίδας μας».

Ήδη, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Τον Μάιο, είπε, θα γίνει μια ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το παγκόσμιο, γενικότερα. «Συνεπώς, και παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε και όσα μέτρα πρέπει να πάρουμε θα πάρουμε».

Ερωτηθείς αν στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την Ε.Ε., η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει κριθεί εμπορεύσιμο και κατά πόσο αυτό συνιστά μια επιλογή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι επιλογή, αλλά χρονοβόρα επιλογή, για να είμεθα ορθοί. Και δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες πρέπει να επενδύσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και να αποφασίσουν αναλόγως».

Το ευτύχημα για την Κύπρο, πρόσθεσε, είναι ότι δεν εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι αρνητική η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ευνοεί παρά να προκαλεί τα προβλήματα που προκαλεί στις υπόλοιπες των χωρών της Ευρώπης που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπό το φως των εξελίξεων με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά το πέρας της μελέτης βιωσιμότητας κλπ, στην Ευρώπη, στις εταιρείες και βεβαίως στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν φαίνεται κάποιες των εταιρειών, θα εξαρτηθεί και η απόφαση. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς». Η Ευρώπη, συνέχισε, αγοράζει ήδη από την Αμερική για τον φετινό χρόνο μια ποσότητα η μεταφορά της οποίας θα γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα πλοία.

Δειτε Επισης

Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων