Powered by

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για οικονομικό πόλεμο εναντίον της

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Τετάρτη ότι προκήρυξαν έναν οικονομικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, που έσπειρε χάος στις αγορές ενέργειας και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι εξετάζει την απάντησή της στην απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου και ενέργειας.

Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από το 1991, όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση, καθώς η Δύση επέβαλε βαριές κυρώσεις σχεδόν σε όλο το δημοσιονομικό και επιχειρηματικό σύστημα, μετά από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις ως εχθρική πράξη που αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές και είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι πού θα φτάσει η διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

«Βλέπουμε πως η κατάσταση στις αγορές ενέργειας εξελίσσεται μάλλον ταραχώδης  και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει αυτή η αναταραχή», είπε ο Πέσκοφ. Αρνήθηκε να αναφέρει την ακριβή φύση της απάντησης της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κυρίαρχος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999, θα καλέσει συνάντηση της κυβέρνησης την Πέμπτη για να συζητήσουν την ελαχιστοποίηση της επίπτωσης των κυρώσεων, είπε το Κρεμλίνο.

Η απόπειρα της Δύσης να αποκόψει τη Ρωσία -έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων- έχει χτυπήσει τις αγορές εμπορευμάτων και έχει αυξήσει το φάσμα του σπειροειδούς πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείριση» είναι ουσιαστική για να διασφαλιστεί η ρωσική ασφάλεια, μετά που οι ΗΠΑ μεγέθυναν τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και υποστήριξαν τους φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου.

Η Ουκρανία λέει ότι παλεύει για την ύπαρξή της και οι ΗΠΑ, και οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες σύμμαχοι της, έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει καλέσει σε αυτοσυγκράτηση, αλλά ο Πρόεδρος Ξι Ζιπίγκ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Κρεμλίνου, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Daleep Singh είπε: «Αυτός είναι ένας βάναυσος και άσκοπος επιθετικός πόλεμος. Έχουμε πει από την αρχή ότι αν η επιθετικότητα κλιμακωθεί, το ίδιο θα κάνει και το κόστος».

«Δεν θα τον αποκαλούσα έναν οικονομικό πόλεμο. Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος επίδειξης αποφασιστικότητας», είπε ο Singh.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα η Ρωσία είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευθούν στα $300 το βαρέλι, αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ απαγορεύσουν τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία. Το πετρέλαιο Μπρέντ ακούμπησε τα $139 τη Δευτέρα, την ψηλότερη τιμή του από το 2008.

Η Ρωσία λέει ότι η Ευρώπη καταναλώνει γύρω στα 500 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το έτος. Η Ρωσία προμηθεύει το 30% αυτού, ή 150 εκατομμύρια τόνους, καθώς και 80 εκατομμύρια τόνους πετροχημικών.

Ερωτηθείς για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και τις εισαγωγές ενέργειας που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ο Πέσκοφ είπε ότι η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

«Αν με ρωτάτε τι θα κάνει η Ρωσία, η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της». «Οι ΗΠΑ έχουν με βεβαιότητα κηρύξει οικονομικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Πέσκοφ.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο