Νέο ρεκόρ άγγιξε η τιμή φυσικού αερίου, σε υψηλό 14 ετών το σιτάρι
20:42 - 07 Μαρτίου 2022
Σε νέο ιστορικό επίπεδο εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ συζητούν την επιβολή κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αναφοράς, TTF (Ολλανδίας), συμβόλαια Απριλίου, εκτινάχθηκε στις 10.30 ώρα Κύπρου στα 345 ευρώ τη Μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση πέραν του 60%, προτού υποχωρήσει στη συνέχεια σε χαμηλότερα επίπεδα.
Γύρω στις 11.50 βρισκόταν στα 258 ευρώ τη Μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 34%. Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου αναφοράς άρχισε την ημέρα στα 220 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Η Ρωσία καλύπτει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Εξάλλου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγο εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα σε νέα υψηλά επίπεδα 14 ετών, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 6%, λόγω των ανησυχιών ότι οι παγκόσμιες προμήθειες θα διακοπούν μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, καθώς και το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού.
Από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία άρχισε την εισβολή στην Ουκρανία την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Η τιμή μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού αυξήθηκε πάνω από 40% την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο στην ιστορία της, ενώ σήμερα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008, στα 12,60 δολάρια ανά μπουσέλ.
Η τιμή του καλαμποκιού σημειώνει τη Δευτέρα άνοδο 2,7%, ενώ η τιμή της σόγιας αυξάνεται κατά 2,1%. Καλαμπόκι και σόγια βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.
«Μέχρι να τελειώσουν οι μάχες στην Ουκρανία, δεν μπορεί να αναμένεται ότι οι εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν επίσης το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, το οποίο ανταγωνίζεται το σογιέλαιο.
Τα ουκρανικά λιμάνια παραμένουν κλειστά και οι έμποροι είναι απρόθυμοι να εμπορεύονται ρωσικό σιτάρι μετά τις κυρώσεις της Δύσης, επομένως οι αγοραστές αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Η ζήτηση για εξαγωγές για το σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματα σιταριού της, ενώ οι παραγωγοί φοβούνται το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγών.
Ήδη, η Ουγγαρία έχει απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές σιτηρών λόγω των αυξήσεων των τιμών.
Ο μεγάλος εισαγωγέας σιταριού, η Αλγερία, προκήρυξε την Κυριακή διεθνή διαγωνισμός για την αγορά σιταριού.