Powered by

Ευγενίου: Ο πόλεμος φέρνει ξανά στο προσκήνιο θέματα ανθεκτικότητας

Η κρίση στην Ουκρανία φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της ανθεκτικότητας και της διαφοροποίησης της κυπριακής οικονομίας και των κυπριακών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στους κραδασμούς, δήλωσε ο Ευγένιος Ευγενίου, τέως Διευθύνοντας Σύμβουλος της PwC Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Παράλληλα, μιλώντας στο πλαίσιο δαδικτυακής συζήτησης του Cyprus Economic Society με τίτλο: «Πολεμικές αναταράξεις στην Ουκρανία – Bραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις για κυπριακή οικονομία», ο τέως Διευθύνοντας Σύμβουλος της PwC Κύπρου, είπε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναδεικνύει το θέμα της ανθεκτικότητας όχι μόνο σε οικονομικούς όρους αλλά και σε όρους ασφάλειας της τροφοδοσίας, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια.

Όπως ανέφερε, «για ακόμη μια φορά πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας το θέμα της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας, την ανθεκτικότητα των ιδίων των επιχειρήσεων μας με μοντέλα λειτουργίας να αντέχουν σε αναπάντεχα γεγονότα και να διασφαλίσουμε όχι μόνο την οικονομική αλλά και την εφοδιαστική ασφάλεια και επάρκεια, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέρος της ΕΕ και πρέπει να παίξουμε σε όλα τα επίπεδα σαν μέλος της ΕΕ με ό,τι αυτό σημαίνει και ότι μπήκαμε πλέον σε μια νέα φάση της οικονομίας με την χαλαρή νομισματική πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια να αποτελούν παρελθόν».

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση με ό,τι αυτό σημαίνει και για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις, τη χρηματοδότησή τους, τα επιχειρησιακά τους πλάνα. Αυτό που κυριαρχεί σίγουρα είναι η αβεβαιότητα, πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν στην οικονομία από τις πολιτικές εξελίξεις και πρέπει να έχουμε διάφορα σενάρια και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και για το χειρότερο να αντέξουμε τους κραδασμούς και να βγούμε πιο δυνατοί για την επόμενη μέρα και σε επίπεδο οικονομία και σε επίπεδο επιχειρήσεων», είπε.

Ο κ. Ευγενίου εκτίμησε πως η μεγαλύτερη επίπτωση στην κυπριακή οικονομία, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θα προέλθει από την άνοδο του πληθωρισμού με την συμπίεση στη δυνατότητα του κόσμου να προβαίνει σε αγορές λόγω της αύξησης των τιμών, και δηλαδή της μείωση του βιοτικού επιπέδου και στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην ανάπτυξη. «Αυτή η οριζόντια επίπτωση η οποία θα αγγίξει τους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και τις κατασκευές», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, βάσει ερευνών περίπου το 10% της κυπριακής οικονομίας σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Ρωσία, αν και το μερίδιο αυτό μειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, η επίπτωση θα επηρεάσει και τον κυπριακό τουρισμό, αφού το 25% των τουριστικών ροών προέρχεται από τη Ρωσία, την ώρα που ο τουρισμός είχε πληγεί και από την πανδημία του κορωνοϊού. Υπενθυμίζοντας πως ένα άλλο μεγάλο μερίδιο του κυπριακού τουρισμού προέρχεται από τη Βρετανία, ο κ. Ευγενίου επεσήμανε πως εδώ υπάρχει ζήτημα. «Για πάρα πολλά χρόνια μιλούμε για μια νέα στρατηγική για τον τουρισμό. Έχει γίνει η στρατηγική, πρέπει να την υλοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ευγενίου, είπε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού οι ίδιες οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι δεν ανησυχούν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη όπου μια συστημική τράπεζα (RCB Bank) κλείνει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν θα χάσει ο κόσμος τις καταθέσεις του, αλλά είναι ένα γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά σε κάποιους στο εξωτερικό», είπε.

Σε σχέση με τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ο κ. Ευγενίου είπε πως ο τομέας αυτός αντιμετώπισε διάφορες κρίσεις με τη Ρωσία, όπως τον επαναπατρισμό ρωσικών εταιρειών, το κλείσιμο των εταιρειών κέλυφος και τις απειλές για ακύρωση της συνθήκης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. «Ο τομέας είναι πιο καλά προετοιμασμένος, σίγουρα θα υπάρξουν κραδασμοί, αλλά εύκολα θα απορροφηθούν και θα είναι διαχειρίσιμοι», είπε.

Αναφέρθηκε και στη Λεμεσό και στο μεγάλο ρωσικό στοιχείο, λέγοντας πως η πόλη αυτή «ζει σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους ανθρώπους και οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν το μέλλον και την παρουσία τους τα επόμενα χρόνια».

Όσον αφορά το τι δέον γενέσθαι, είπε πως πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα οικονομικά μέτρα, ενώ πρέπει να δοθεί σημασία στην αξιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και στην υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανθεκτικότητας για τη διαφοροποίησης της οικονομίας.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του IN Business: Παρουσιάζουμε τους βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Βusiness Leader Awards
Σχέδιο για αναζωογόνηση και αύξηση της επισκεψιμότητας της Μακαρίου-Οι έξι άξονες που εξετάζονται
Οι απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες και μια συμφωνία 20 ετών που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και πρέπει να γίνει νόμος
Έδωσε πρόταση και αναμένει τις απαντήσεις...Τι προβλέπει η τελική φόρμουλα Παναγιώτου για το σκυρόδεμα
Παραδοχή Γιάννη Παναγιώτου... Αυξημένες ανάγκες για περισσότερους εργαζόμενους από το εξωτερικό
Στο 45% μέχρι τον Οκτώβριο η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών προϋπολογισμού
Στέλιος Γαβριήλ: 80 με 100 εκατ. το κόστος από την μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η αποπληρωμή αποχετευτικών τελών Λάρνακας-Δόθηκε παράταση από τον ΕΟΑ
Ο CEO του Neon Mall of Pafos στο IΝ Business TV-«Έξι με επτά χιλιάδες επισκέψεις την ημέρα» (video)
Γ. Παναγιώτου: Δεν επηρεάστηκε η απασχόληση των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία από την απεργία στο σκυρόδεμα