Υποχώρηση για ασιατικές μετοχές και τιμές πετρελαίου
09:41 - 31 Μαρτίου 2022
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων πετρελαίου στην ιστορία τους, ενώ οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν καθώς η Κίνα ανακοίνωσε αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση και η αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία παρατείνεται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποδέσμευσης έως και 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε διάστημα αρκετών μηνών, δήλωσαν τέσσερις αμερικανικές πηγές, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου μήνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού τύπου Brent σημείωναν πτώση 4,9% στα 107,89 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν περισσότερο από 5% στα 101,37 δολάρια το βαρέλι μέχρι το μεσημέρι.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου φαινόταν ότι θα έδιναν ώθηση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές κατά το άνοιγμά τους, με τα ευρωπαϊκά futures να σημειώνουν άνοδο 0,49%, τα futures του γερμανικού DAX να κερδίζουν 0,61%, τα futures του Nasdaq να ενισχύονται 0,4% και τα futures του S&P500 να βρίσκονται 0,15% υψηλότερα.
Ωστόσο, οι μετοχές στην Ασία επλήγησαν από στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στους τομείς των εργοστασίων και των υπηρεσιών της Κίνας κινήθηκε πτωτικά τον Μάρτιο, παρουσιάζοντας συρρίκνωση για πρώτη φορά από την κορύφωση της επιδημίας COVID-19 στη χώρα το 2020.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,56%, με μεγαλύτερη πτώση κατά 1% για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ και κατά 0,77% για τα κινεζικά blue chips.
Το ευρώ διατηρήθηκε σε υψηλό μηνός έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, έχοντας σημειώσει ράλι ανόδου λόγω των ελπίδων ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εισέλθει σε νέα φάση αποκλιμάκωσης, ενώ το γεν έκλεισε τον χειρότερο μήνα του από τον Νοέμβριο του 2016.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έφτασε έως και τα 1,1175 δολάρια στις πρώτες συναλλαγές, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, έχοντας κερδίσει 1,7% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Η Γερμανία κατέγραψε την Τετάρτη ποσοστό πληθωρισμού 7,6%, στέλνοντας την απόδοση των διετών ομολόγων της σε θετική τιμή για πρώτη φορά από το 2014.
Τέλος, ο χρυσός σποτ σημείωνε μικρή πτώση κατά 0,63%, στα 1.920,91 δολάρια ανά ουγγιά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ / REUTERS