Powered by

Υπουργικό: Αποφάσισε την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους

Την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Νιόβης Παρισινού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος ύψους €190 προς συνολικά 18.822 συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στις €7.000 από €6.500 για μονήρες νοικοκυριό και στις €12.000 από €11.000 για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων. Από τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου, όπως σημειώνεται, επωφελούνται συνολικά 5.151 άτομα, τα οποία είτε είχαν απολέσει το δικαίωμά τους σε Πασχαλινό Επίδομα λόγω αύξησης των συντάξεών τους για το έτος 2021, είτε είναι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η πρόσθετη δαπάνη από την αύξηση του εισοδηματικού ορίου ανέρχεται σχεδόν σε 1 εκατομμύριο ευρώ, σημειώνεται.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα ως αντιστάθμισμα για στήριξη των νοικοκυριών και λαμβάνοντας υπ` όψιν τις ιδιάζουσες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο πληθωρισμός και η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής αξίας των νοικοκυριών των χαμηλοσυνταξιούχων. Λεπτομέρειες για το Σχέδιο θα ανακοινωθούν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, προστίθεται.

Διαχωρισμός οικοπέδων

-----

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατ` εξαίρεση το διαχωρισμό 30 οικοπέδων σε δικαιούχες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε κρατικά τεμάχια στη Δένεια. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζεται για αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών, σημειώνεται στη γραπτή δήλωση της κ. Παρισινού.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Νομοσχέδιο με τίτλο «O περί της Εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), Νόμος του 2022» το οποίο προνοεί τη σύσταση συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού ΕΤΙΑΣ στο Υπουργείο Εσωτερικών. Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος σκοπείται η βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση των καθυστερήσεων στις διελεύσεις στα σύνορα.

 

Δειτε Επισης

Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων