Powered by

Παίρνει τα πρώτα 600 εκατ. από την Ε.Ε. η Ουκρανία

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση 600 εκατομμυρίων ευρώ από συνολικά 1,2 δις ευρώ για στήριξη στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσό το οποίο είχε συμφωνηθεί πριν την ρωσική εισβολή στη χώρα, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη τριών ωρών των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κατά την οποία συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο κ. Λεμέρ υπογράμμισε πως οι Υπουργοί Οικονομικών των 27 επανέλαβαν την ενότητα της Ευρώπης απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, και πρόσθεσε πως οι Υπουργοί, μαζί με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής στη Ρωσία.

Όπως είπε, οι Υπουργοί συμφώνησαν πως οι κυρώσεις έχουν πλήξει το οικονομικό σύστημα στη Ρωσία, προκαλώντας μαζικές αναλήψεις στις τράπεζες και παράλυση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, οι Υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν για τη διαμόρφωση συμπληρωματικών μέτρων για να αποφύγουν τυχόν προσπάθειες να προσπεραστούν.

Συζήτησαν ακόμα μέτρα σε σχέση με τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, καθώς και την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων και στη Λευκορωσία.

Η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα αξιολογείται καθημερινά, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Λεμέρ αναφέρθηκε στις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και στην άνοδο του πληθωρισμού που προβλέπεται να προκαλέσει, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε κάθε κράτος μέλος ανάλογα με την εξάρτηση που υπάρχει στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι Υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι πλήρως συντονισμένα, όπως έγινε και στην περίπτωση της πανδημίας, ενώ συμφώνησαν να αξιολογήσουν ξανά τον Μάιο και τον Ιούνιο την εφαρμογή του general escape clause.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις συμφώνησε πως η ΕΕ θα πρέπει να αναμένει υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και πληθωρισμό, και επανέλαβε πως η Κομισιόν ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να προτείνει νέα «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Υπό έρευνα η εξαγορά της Downtown Music από Universal ύψους $775 εκατ.
Qatar Airways: Θωρακίζεται απέναντι στους δασμούς με στοκ ανταλλακτικών
Ξεπέρασε την Ιαπωνία... Η Πολιτεία των ΗΠΑ που έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως
Σε πτωτική πορεία ο χρυσός μετά από μια εβδομάδα οικονομικής αβεβαιότητας
Μαίνεται η ένταση ΗΠΑ και Κίνας-Αντίθετα μηνύματα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις
Ιστορική στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία-Οι δασμοί Τραμπ, η Κίνα και η κρίση του «Made in Germany»
Η Κίνα εξετάζει αναβολή των δασμών 125% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα
Δυσοίωνα τα πράγματα και μόλις 0,6%...Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη χωρών της ευρωζώνης ο Fitch
Η Γερμανία αναμένει μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας-«Το Made in Germany τελείωσε»
Freedom24: Βούλγαροι επενδυτές στρέφονται σε ΤΝ, κρυπτονομίσματα και βιοτεχνολογία