Κρατική ενίσχυση σε χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, αγελαδοτρόφους και κονικλοτρόφους
11:17 - 28 Μαρτίου 2022
Θα καταβληθεί κρατική ενίσχυση προς τους χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, αγελαδοτρόφους, και κονικλοτρόφους, ανακοίνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) τη Δευτέρα, καλώντας τους δυνητικά δικαιούχους να προσκομίσουν στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας το αργότερο μέχρι τις 6 Απριλίου, τα απαραίτητα τιμολόγια, κατά περίπτωση.
Σε δελτίο Τύπου του ΚΟΑΠ, αναφέρεται ότι κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με κρατική ενίσχυση στους κτηνοτρόφος, πρόκειται να καταβληθεί κρατική ενίσχυση προς, χοιροτρόφους που ασχολούνται με εκμεταλλεύσεις αναπαραγωγής και πάχυνσης, ή μόνο αναπαραγωγής, ή μόνο πάχυνσης, πτηνοτρόφους (πουλερικά κρεατοπαραγωγής, όρνιθες αυγοπαραγωγής, όρνιθες αναπαραγωγής και ορτύκια), αγελαδοτρόφους και κονικλοτρόφους.
Η ενίσχυση, αναφέρεται, καταβάλλεται στα πλαίσια του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, με βάση ειδικό σχέδιο το οποίο έχει λάβει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Μαρτίου 2022.
«Η ενίσχυση θα καταβληθεί σύμφωνα με δεδομένα υπεύθυνων εκμεταλλεύσεων και ζωικών πληθυσμών που θα προωθηθούν στον ΚΟΑΠ από τις Κτηνιατρικές ή και άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και νοουμένου ότι πληρούνται οι όροι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται στο σχέδιο,» αναφέρει ο ΚΟΑΠ.
Επισημαίνεται ότι για την καταβολή της ενίσχυσης δεν θα απαιτηθεί η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Οι δυνητικά δικαιούχοι των πιο κάτω κατηγοριών, όμως, θα πρέπει να προσκομίσουν στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας το αργότερο μέχρι τις 06/04/2022, τιμολόγια αγοράς ζώων. Συγκεκριμένα, οι χοιροτρόφοι με εκμεταλλεύσεις πάχυνσης χοίρων, θα πρέπει να προσκομίσουν τιμολόγια αγοράς χοιριδίων που να αφορούν την περίοδο 1/9/2020 – 31/8/2021 και οι πτηνοτρόφοι με εκμεταλλεύσεις πουλερικών κρεατοπαραγωγής, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα τιμολόγια αγοράς νεοσσών για την περίοδο 1/9/2020 – 31/8/2021.
Ο ΚΟΑΠ ενημερώνει όσους δεν επιθυμούν συμμετοχή στο Σχέδιο, ότι θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως, στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο ΚΟΑΠ, το αργότερο μέχρι τις 6 Απριλίου, ώστε να μην προχωρήσει σε καταβολή της ενίσχυσης προς αυτούς.
Όσον αφορά την κατά κεφαλήν ενίσχυση, στη χοιροτροφία, δεν θα ξεπεράσει τα 108 ευρώ ανά χοιρομητέρα για τις περιπτώσεις μονάδων που έχουν αναπαραγωγή και πάχυνση. Επιλέξιμες για στήριξη είναι και οι εκμεταλλεύσεις που έχουν μόνο αναπαραγωγή ή μόνο πάχυνση με το ύψος ενίσχυσης να διαφοροποιείται ανάλογα στο 1/6 (18 ευρώ) για την αναπαραγωγή και στα 5/6 (90 ευρώ) για την πάχυνση, αναφέρεται.
Στην αγελαδοτροφία, η ενίσχυση δεν θα ξεπεράσει τα 35 ευρώ ανά θηλυκό ζώο πέραν των 2 ετών με ημερομηνία αναφοράς την 1/9/2021, και τα 9 ευρώ ανά αρσενικό ζώο κάτω του 1 έτους και πάνω από 2 μηνών με ημερομηνία αναφοράς την 1/9/2021.
Στην πτηνοτροφία η ενίσχυση κρεατοπαραγωγής δεν θα ξεπεράσει τα 0,38 ευρώ ανά νεοσσό που τοποθετείται για μια παρτίδα, η ενίσχυση αυγοπαραγωγής δεν θα ξεπεράσει τα 0,54 ευρώ ανά ενεργή θέση με ημερομηνία αναφοράς την 1/1/2021, η ενίσχυση αναπαραγωγής δεν θα ξεπεράσει τα 0,81 ευρώ ανά ενεργή θέση με ημερομηνία αναφοράς την 1/1/2021 ενώ η ενίσχυση εκμεταλλεύσεων με ορτύκια δεν θα ξεπεράσει τα 0,09 ευρώ ανά ενεργή θέση με ημερομηνία αναφοράς την 1/1/2021.
Όσον αφορά την κονικλοτροφία, η ενίσχυση δεν θα ξεπεράσει τα 2,80 ευρώ ανά κονικλομητέρα με ημερομηνία αναφοράς την 1/1/2021.
Αναφέρεται ότι η συνολική ενίσχυση ανά δικαιούχο για τις κατηγορίες της χοιροτροφίας και πτηνοτροφίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 125.000 ευρώ.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου περιγράφονται στο Εγχειρίδιο Εφαρμογής – Ενημέρωσης Δικαιούχου για το Σχέδιο Στήριξης Τομέα Κτηνοτροφίας, το οποίο βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών στη διεύθυνση www.capo.gov.cy, καθώς και στα Επαρχιακά Γραφεία ΚΟΑΠ, προστίθεται.