Η πρόταση του Δήμου Λεμεσού για το νέο αρχαιολογικό μουσείο

Μια πρωτοποριακή ιδέα για τη χωροθέτηση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Λεμεσού παρουσίασε σήμερα ο Δήμος Λεμεσού στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, προτείνοντας τη δημιουργία του σε μικρή απόσταση από την ακτογραμμή, μέσω επίχωσης, εντός του θαλάσσιου χώρου της Ακταίας Οδού, μεταξύ μαρίνας και νέου λιμανιού.

Το πρωί ο Γιάννης Καρούσος, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Τμήματος Αρχαιοτήτων και των Δημοσίων Έργων, παρακάθισε σε σύσκεψη στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, όπου κατατέθηκε η πρόταση των δημοτικών Αρχών, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ως «διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση του υφιστάμενου μουσείου και για την ενοικίαση χώρων μεταφοράς των αντικειμένων του, ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί, ενώ την ίδια ώρα λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για έναν μικρό χώρο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμος και δεν πληροί τις προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρεί ένα μουσείο, «ιδιαίτερα ένα επαρχιακό μουσείο και ένα μουσείο μιας μεγάλης πόλης όπως είναι η Λεμεσός».

«Γι αυτό και η απόφαση στο Υπουργείο είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί άλλος χώρος, ούτως ώστε να κατασκευάσουμε ένα καινούργιο μουσείο, το οποίο να τηρεί τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που τηρούν όλα τα μοντέρνα μουσεία στον κόσμο, δηλαδή να είναι προσβάσιμο, να προσφέρει την εμπειρία που πρέπει στους επισκέπτες, να έχει ζωή όλη την ημέρα και τη νύχτα, να είναι χώρος και ψυχαγωγίας αλλά και πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Το Υπουργείο, συνέχισε, ζήτησε από το Δήμο Λεμεσού όπως προτείνει συγκεκριμένους χώρους και πριν από ένα μήνα εξετάστηκε σχετική πρόταση, που ωστόσο απορρίφθηκε, ενώ πλέον εξετάζεται η νέα πρόταση για χωροθέτηση του νέου μουσείου, «κάτι πολύ διαφορετικό, εκτός των στερεότυπων».

Ο Δήμος, ανέφερε ο κ. Καρούσος, πρότεινε τη δημιουργία του νέου μουσείου, μέσω επίχωσης, στην Ακταία Οδό, «κάτι το οποίο εμείς δεν το απορρίπτουμε και αντίθετα, το βρίσκουμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή λύση, αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι».

Οι λεπτομέρειες για την πρόταση που κατατέθηκε αναμένεται να συζητηθούν, το αργότερο σε ένα μήνα, μεταξύ Δήμου Λεμεσού, Τμήματος Δημοσίων Έργων και Τμήματος Αρχαιοτήτων «γιατί θέλουμε να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στόχος είναι, η πολιτική απόφαση να παρθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, για να γνωρίζει και ο Δήμος και οι δημότες της Λεμεσού τι θα γίνει με το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο σήμερα, όπως σημείωσε, δέχεται μόλις πέντε περίπου επισκέψεις την ημέρα, αντί μερικές χιλιάδες, όπως θα έπρεπε.

Ερωτηθείς για το αίτημα του Δήμου Γερμασόγειας και των γύρω κοινοτήτων για χωροθέτηση του νέου μουσείου στην αρχαία Αμαθούντα, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως, «ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στη Λεμεσό, η πρόθεση μου είναι να προχωρήσουμε με τη δημιουργία ενός μουσείου και στην αρχαία Αμαθούντα».

Άλλο το επαρχιακό αρχαιολογικό μουσείο και άλλη η περίπτωση της αρχαίας Αμαθούντας, ξεκαθάρισε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι «είναι ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος, πρέπει να αναβαθμιστεί, πρέπει να υπάρχει ένα μουσείο με τα χαρακτηριστικά του χώρου, το αρχαίο λιμάνι, την αγορά και το ό,τι άλλο υπάρχει εκεί, για να μπορεί ο επισκέπτης να ενημερώνεται για ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της αρχαιότητας».

Για το θέμα δημιουργίας μουσείου και στην αρχαία Αμαθούντα, είπε, θα συγκληθεί σύντομα σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους Δήμους και κοινότητες.

Εξάλλου, σε δηλώσεις, ο Δήμαρχος, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «ο Υπουργός ασπάζεται το όραμα μας, το οποίο μιλά για τη δημιουργία ενός μουσείου αντάξιου μιας σύγχρονης πόλης, τεχνολογικά αναβαθμισμένο, διαδραστικό, το οποίο να αποτελέσει ένα ορόσημο, ένα εμβληματικό κτίριο, όχι μόνο για την παρούσα γενιά, αλλά και για τις επόμενες γενιές».

«Η πρόταση που καταθέσαμε για τη δημιουργία του μουσείου, σε μια μικρή επίχωση, στο χώρο της Ακταίας Οδού - ο οποίος είναι εύκολα προσβάσιμος και μελλοντικά θα υποστηρίζεται και από ένα δίκτυο χώρων στάθμευσης και συγκοινωνιακά από ένα δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών -  είναι μια πρόταση που αισθητικά, πολεοδομικά, μουσειολογικά, πολιτιστικά, οικονομικά, πληροί όλες τις προϋποθέσεις», ανέφερε.

Κυρίως, όμως, συνέχισε, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις επιθυμίες της Λεμεσού, «να αποκτήσει επιτέλους η πόλη μας ένα μουσείο το οποίο να είναι αντάξιο της πολιτιστικής της ιστορίας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η πολιτική απόφαση θα παρθεί σύντομα, ούτως ώστε να αρχίσει να υλοποιείται ένα έργο ιστορικής σημασίας για την πόλη.

Σε παρατήρηση ότι η περιοχή που προτείνεται θεωρείται ότι θα αποτελέσει τη νέα Λεμεσό του μέλλοντος, ο κ. Νικολαϊδης είπε πως, πράγματι, «είναι μια περιοχή που πολύ εύστοχα έχουμε ονομάσει ότι είναι η νέα πόλης της Λεμεσού».

«Είναι μια πόλη εντός πόλης, είναι κοντά στο αστικό κέντρο, πληροί όλες τις προδιαγραφές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η χωροθέτηση του αρχαιολογικού μουσείου σε αυτόν τον χώρο, με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύει και την περιοχή, αλλά κυρίως αναδεικνύεται και το ίδιο το μουσείο ως ένας χώρος που καλύπτει το όραμα και της πόλης και του Υπουργείου».

Διευκρίνισε ακόμη πως η δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου δεν  προϋποθέτει την ολοκλήρωση των έργων που προγραμματίζονται για την Ακταία Οδό, αλλά αντίθετα, «το μουσείο θα επισπεύσει και τις υπόλοιπες υποδομές της Ακταίας Οδού».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της Λεμεσού όπως το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΛ, όπου εκφράστηκε η άποψη ότι η Λεμεσός αξίζει μεγαλύτερο κονδύλι, από αυτό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, για το νέο αρχαιολογικό της μουσείο.

Δειτε Επισης

65% πληρότητα για το Neocleous Tower-Το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Λεμεσού
Μ. Αντώνιου: Αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις στην οικονομία λόγω της απεργίας στον κλάδο σκυροδέματος
Οι ντόπιοι αγοραστές κάλυψαν την… τρύπα που δημιούργησε η μείωση των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους
Land of Tomorrow: H γέφυρα που ενώνει τη Λάρνακα και το μέλλον
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα... Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία