Powered by

E.E.: Ετοιμότητα για νέες κυρώσεις, κάλυψη κενών, Ταμείο Αλληλεγγύης

Την ετοιμότητα των 27 να κινηθεί γρήγορα με «πρόσθετες συντονισμένες και αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», όπως και «να καλύψει τυχόν νομικά κενά και να θέσει στο στόχαστρο πραγματικές και πιθανές προσπάθειες παράκαμψης», καλώντας «όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις εν λόγω κυρώσεις», εκφράζουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία που δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου, λίγο πριν τις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (02:30 ώρα Κύπρου) στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα ανακοινώνεται ακόμα πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για τη δημιουργία Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία (Ukraine Solidarity Trust Fund), με το οποίο η ΕΕ σκοπεύει «να παράσχει στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επέλαση, για την ανασυγκρότηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας», καθώς και τεχνική βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η δεύτερη ημέρα της συνόδου αναμένεται πως θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί (11 ώρα Κύπρου) με τους ηγέτες να εστιάζουν στα θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ραγδαίας ανόδου των τιμών φυσικού αερίου.

Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, οι 27 αντάλλαξαν απόψεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ αργότερα το βράδυ ανακοινώθηκε πως δρομολογείται συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στον τομέα της παροχής φυσικού αερίου, με στόχο την επίσπευση της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι 27 υπογραμμίζουν πως ο «επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς αμάχων».

«Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως» προσθέτουν οι 27, αναφερόμενοι σε «επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και βάλλει κατά μη στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων» και τονίζοντας πως οι υπεύθυνοι και όσοι συνεργάζονται μαζί τους «θα κληθούν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και την άρνηση των ρωσικών δυνάμεων να παρέχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, και ζητούν δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Καλεί επίσης τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Καλεί επίσης τη Ρωσία να συμμορφωθεί με την πρόσφατη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου, και απαιτεί από τη χώρα «να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Όσον αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη, η ΕΕ «επιβεβαιώνει εκ νέου τη διακήρυξη των Βερσαλλιών, αναγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως δηλώνεται στη συμφωνία σύνδεσης» και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί εκ νέου την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών».

Τονίζοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει πως «έχει θεσπίσει μέχρι στιγμής σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και παραμένει έτοιμη να καλύψει τυχόν νομικά κενά και να θέσει στο στόχαστρο πραγματικές και πιθανές προσπάθειες παράκαμψης, καθώς και να κινηθεί γρήγορα με πρόσθετες συντονισμένες και αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, προκειμένου να αποτρέψει αποτελεσματικά τις δυνατότητες της Ρωσίας να συνεχίσει την επίθεση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις εν λόγω κυρώσεις. Πρέπει να τεθεί τέρμα σε κάθε απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων ή παροχής βοήθειας προς τη Ρωσία με άλλα μέσα».

Σε σχέση με το προσφυγικό, τα συμπεράσματα σημειώνουν πως θα πρέπει «να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των πλέον ευάλωτων, καθώς και σε μέτρα αποτροπής και εντοπισμού της εμπορίας ανθρώπων». Οι 27 ζητούν επίσης «να ολοκληρωθούν επειγόντως οι εργασίες που αφορούν τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη των κρατών μελών, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία κινητοποίηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για τους πρόσφυγες και για όσους τους υποδέχονται».

Σε σχέση με την δέσμευση της ΕΕ για παροχή αδιάλειπτης ροής ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου προς την Ουκρανία, τονίζεται πως «ο πρόσφατος συγχρονισμός των ουκρανικών και μολδαβικών ηλεκτρικών δικτύων με τα δίκτυα της ΕΕ συνιστά αξιοσημείωτο επίτευγμα, το οποίο δείχνει ότι το μέλλον μας είναι αλληλένδετο». «Πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας» προστίθεται.

Όσον αφορά την καταστροφή που έχει προκληθεί στη χώρα από την επίθεση της Ρωσίας, η ΕΕ «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επέλαση, για την ανασυγκρότηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας».

«Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να αναπτυχθεί Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν, ζητεί δε να αρχίσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» προστίθεται.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να διοργανωθεί, εν ευθέτω χρόνω, διεθνής διάσκεψη για την άντληση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία» σημειώνεται.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή του να σταθεί στο πλευρό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και του λαού της».

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ