Προτάσεις νόμου για μείωση διοικητικού κόστους ΜμΕ
13:14 - 22 Μαρτίου 2022
Προτάσεις νόμου των βουλευτών Ηλία Μυριάνθους, Μάριου Μαυρίδη, Αλέκου Τρυφωνίδη και Μιχάλη Γιακουμή συζητούνται στην Επιτροπή Εμπορίου με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με την καθιέρωση κριτηρίων για τους λογιστικούς ελέγχους.
Τα κριτήρια αφορούν πρωτίστως το ύψος του κύκλου εργασιών και τον ισολογισμό κάθε επιχείρησης με στόχο οι μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις να μην επωμίζονται το ίδιο, ψηλό κόστος για τις ελεγμένες τους καταστάσεις με αυτό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που εργοδοτούν και περισσότερους υπαλλήλους. Διευκρινίζεται ότι για κανένα λόγο οι εταιρείες αυτές δεν θα εξαιρούνται της υποχρέωσης για ελέγχους.
Ο εκ των εισηγητών της πρότασης Μιχάλης Γιακουμής της ΔΗΠΑ δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι με την τροποποίηση της νομοθεσίας, που επιτρέπεται και από την ΕΕ, θα αλλάξει η διαδικασία για τις ελεγμένες καταστάσεις των εταιρειών βάση του συνόλου του ισολογισμού και του κύκλου εργασιών τους, με στόχο να αποκατασταθεί η αδικία μεταξύ ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς ως τώρα η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια για όλους.
Ανέφερε ότι θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και θα αντιμετωπιστεί το κόστος που επωμίζονται εταιρείες εξηγώντας ότι στόχος είναι να υπάρξει κατηγοριοποίηση μικρών επιχειρήσεων που θα δικαιούνται αυτή τη ρύθμιση.
Ο Ονούφριος Κουλλά του ΔΗΣΥ είπε ότι με την πρόταση στόχος είναι να έχουμε απλοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα από πλευράς πολύ μικρών επιχειρήσεων, να μειωθεί ο φόρτος εργασίας και το κόστος των λογιστικών υπηρεσιών και να μην παρατηρηθεί αύξηση του κόστους σε περίοδο που έχουμε και έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Ανέφερε ότι η βούληση από πλευράς Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η διαδικασία αλλά παραμένει να καθοριστούν τα κριτήρια δηλαδή ο κύκλος εργασιών και ο ισολογισμός.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Κώστας Κώστα είπε ότι οι προτάσεις κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και στοχεύουν σε απλοποίηση διαδικασιών βεβαίωσης για το καθαρό ύψος εργασιών και το σύνολο ισολογισμού. Η ρύθμιση, είπε, είναι αναγκαία για μείωση του διοικητικού φόρτου ωστόσο υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί από το τμήμα φορολογίας και την ΚΤ σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών, τον ισολογισμό, το ποιες εταιρείες θα εξαιρεθούν κλπ.