«Το φυσικό αέριο του Ισραήλ μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑP»

Το φυσικό αέριο του Ισραήλ μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία, να συνδεθεί με τον αγωγό TANAP και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή μέσω Βουλγαρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία επικαλείται ειδικούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για την υλοποίησή του και ο χρόνος παράδοσής του θα είναι 4 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδο της “Το αέριο του Ισραήλ μπορεί να συνδεθεί με το ΤΑΝΑΡ, (τον αγωγό της Ανατολίας που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) με αγωγό μήκους 500-550 χλμ που θα τοποθετηθεί από τη θάλασσα της Μερσίνας μέχρι το Εσκισεχίρ”. “Με αυτήν την υποδομή, είναι δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου είτε από την Αδριανούπολη στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και την Ευρώπη, είτε από τη Βουλγαρία στην Ευρώπη πάλι”, αναφέρει η Μιλλιέτ.

Οι ειδικοί τους οποίους επικαλείται η τουρκική εφημερίδα αναφέρουν ότι δεν χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις για να πραγματοποιηθούν οι δυνατότητες και ο χρόνος που χρειάζεται για την υλοποίηση του έργου είναι περίπου 4 χρόνια.

Προστίθεται ωστόσο ότι “η υλοποίηση αυτών και παρόμοιων έργων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την αμοιβαία εμπιστοσύνη των χωρών, τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, ζητήματα αναγνώρισης αλλά και συγκρούσεις συμφερόντων”. “Στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, δεν είναι τόσο δύσκολο να μαντέψει κανείς ποια χώρα θα αντιταχθεί στα έργα που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική σε βάρος της Ρωσίας και, αν χρειαστεί, να καταγράψει την αντίρρησή της προκαλώντας προβλήματα σε άλλους τομείς”, σχολιάζει η Μιλλιέτ.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία πτώση 2% λόγω υπερπροσφοράς και εμπορικής αβεβαιότητας
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε δύο εβδομάδες ο οδικός χάρτης Ε.Ε. για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τα αντικρουόμενα μηνύματα για τον εμπορικό πόλεμο
Δυνατή η πλήρης απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα ως το 2060-Η μελέτη του Frederick
Ανησυχεί για την ιδιοκατανάλωση ο ΣΕΑΠΕΚ...«Επικίνδυνη στασιμότητα, επενδυτική αβεβαιότητα και προγραμματιστική ασφυξία»
ENI: Ιστορική η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τον «Κρόνο»...Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο
Πτώση 2% για το πετρέλαιο με φόντο το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν με στόχο τις εξαγωγές LNG
Ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου με φόντο τις νέες κυρώσεις στο Ιράν και την άνοδο των αγορών
Φυσικό αέριο: Σταθεροποίηση τιμών εν μέσω επάρκειας LNG και ενίσχυσης των αποθεμάτων