Δύσκολη η αντικατάσταση των ρωσικών βαρελιών πετρελαίου
14:43 - 21 Μαρτίου 2022
Ψύχραιμο κλίμα επικρατούσε στις αγορές μετοχών τη Δευτέρα, καθώς μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν εκ νέου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε την Κυριακή ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα» ζητήματα και ότι ελπίζει για κατάπαυση του πυρός.
Οι επενδυτές περίμεναν επίσης με αγωνία να δουν εάν η Ρωσία θα πληρώσει περισσότερες αποπληρωμές τόκων αυτή την εβδομάδα. Θα πρέπει να πληρώσει 615 εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα, ενώ στις 4 Απριλίου λήγει ένα ομόλογο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι περισσότερες αγορές μετοχών «έκαναν ράλι» την περασμένη εβδομάδα εν αναμονή μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί πραγματική πρόοδος για να δικαιολογηθούν περαιτέρω κέρδη.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Πέμπτη και θα επισκεφθεί την Πολωνία την Παρασκευή.
Η παγκόσμια έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της BofA ανέφερε πως τα επίπεδα μετρητών να είναι τα υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2020 και οι προσδοκίες παγκόσμιας ανάπτυξης οι χαμηλότερες από την οικονομική κρίση του 2008.
Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές με την Ιαπωνία σε διακοπές, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 να υποχωρούν 0,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq 0,4%. Τα EUROSTOXX 50 υποχώρησαν κατά 0,3% ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE κρατήθηκαν σταθερά.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονταν περίπου 150 μονάδες πάνω από το κλείσιμο μετρητών.
Τα κινεζικά blue chip έχασαν 0,1%, με τους επενδυτές να περιμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες για πιθανή τόνωση από το Πεκίνο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της JPMorgan, Bruce Kasman, στην εξισορρόπηση των βραχυπρόθεσμων ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό με τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη, οι κεντρικές τράπεζες στέλνουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα ότι η πολιτική βρίσκεται σε τροχιά ομαλοποίησης.
«Ωστόσο, μια διαρκής διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού θα ωθούσε τον πληθωρισμό σημαντικά υψηλότερα, ενισχύοντας μια ήδη σοβαρή συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών των ΗΠΑ», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση.
«Σε αυτό το σενάριο, η πολιτική της ομαλοποίησης θα σταματούσε σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων δύο και 10 ετών έχει συρρικνωθεί σε μόλις 21 μονάδες βάσης, τη μικρότερη από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων βοήθησαν στην άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του γεν, όπου η Τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει τις αποδόσεις κοντά στο μηδέν. Το δολάριο ανέβηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016 στα 119,18 γιεν, έχοντας σκαρφαλώσει 1,6% την περασμένη εβδομάδα.
Το ευρώ διατηρήθηκε στα 1,1045 δολ. τη Δευτέρα, μετά την ανάκαμψη 1,3% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης του δολαρίου διαμορφώθηκε στις 98,270, από το πρόσφατο υψηλό του στις 99,415.
Ο Τζόζεφ Καπούρσο, επικεφαλής διεθνών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia, σημείωσε ότι οι έρευνες για τον κλάδο παραγωγής (PMI) από την Ευρώπη θα αποτελέσουν εμπόδιο για το ευρώ αυτή την εβδομάδα.
«Η Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε χαμηλότερη προσφορά και υψηλότερες τιμές για εισαγωγές φυσικού αερίου και γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε.
Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός έχασε πάνω από 3% την περασμένη εβδομάδα. Η τελευταία άνοδος ήταν 0,3%, στα 1.927 δολάρια η ουγγιά.
Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν επίσης έδαφος την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανέβηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς δεν υπήρχε εύκολη αντικατάσταση των ρωσικών βαρελιών.
Το Brent ήταν κατά 3,32 δολάρια υψηλότερα, στα 111,25 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 3,36 δολάρια, στα 108,06 δολάρια το βαρέλι.