«Τα επόμενα Χριστούγεννα, Πάσχα, δεν θα βρίσκουμε ούτε αρνάκι»
14:57 - 21 Μαρτίου 2022
Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το οποίο ζητούν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους, επέδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης γάλακτος και κάποιων κρεάτων.
Η εκδήλωση, όπως αναφέρθηκε, είχε προαποφασιστεί στις 5 Μαρτίου σε συνέλευση στην Αλάμπρα, εάν δεν είχαν απάντηση εντός 10 ημερών στα αιτήματά τους. Κάποιοι μετέβησαν στο Προεδρικό με τις κατσίκες τους, που μετέφεραν ακόμα και με κλειστό, ιδιωτικό αυτοκίνητο. Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο ΓΣΠ και πορεύθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στο Προεδρικό μέγαρο.
Το υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέγνωσε ο Γιώργος Δημητρίου, κτηνοτρόφος εδώ και 30 χρόνια και το παρέδωσε έξω από το Προεδρικό στον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, Ανδρέα Ιωσήφ.
Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων αναφέρεται στην καταστροφή των σιτοβολώνων της Ουκρανίας και στην πρόσφατη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι κινδυνεύουμε άμεσα με ελλείψεις τροφίμων, λέγοντας πως θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ. Τα σιτηρά στην Κύπρο αγορά αγοράζονται πολύ πιο ακριβά από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, πρόσθεσε.
Εισηγούνται προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εφαρμόσουν άμεσα τη νομοθεσία για το χαλούμι ως προϊόν ΠΟΠ, άμεση οικονομική στήριξη όλων των κτηνοτρόφων μετά από τις τρελές αυξήσεις των σιτηρών και στις ζωοτροφές.
Ο κ. Δημητρίου μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι οι νέοι που έχουν μπει στα σχέδια αγροτικής ανάπτυξής της ΕΕ, έχουν δημιουργήσει φοβερά χρέη. Με τέτοια ακρίβεια στις τιμές είναι αδιανόητο να βγάλουμε κέρδος, πρόσθεσε. Το γάλα, είπε, στοιχίζει στον παραγωγό 1,30 – 1,40 ευρώ και το πουλάει 1,10. «Δεν θ’ αντέξουμε. Κι όταν ένας ένας θ’ αρχίσει να σβήνει, λυπούμαι αλλά τα επόμενα Χριστούγεννα, Πάσχα, δεν θα βρίσκουμε ούτε αρνάκι. Κι αν θα βρίσκουμε, θα είναι εξωφρενικά, απαράδεκτα ακριβό».
Παραδίδοντας τον υπόμνημα στον κ. Ιωσήφ, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα αφουγκραστεί τα αισθήματα αυτών των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά και θα δώσει λύσεις άμεσα, γιατί το χρειαζόμαστε. Δεν αντέχουμε αυτή την ακρίβεια. Θα γονατίσουμε. Κι αν ένας ένας γονατίσουμε δεν ξέρω πού θα καταντήσουμε».
Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο Ανδρέας Ιωσήφ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πολύ ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν τον Κύπριο αγρότη, το απέδειξε πολλές φορές στο παρελθόν με διάφορα σχέδια στήριξής τους. Ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να εξασφαλίσει στήριξη για τον αγροτικό κόσμο. Το θέμα της ακρίβειας των τιμών στις πρώτες ύλες και τις ζωοτροφές, συνέχισε, δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συντείνει στην αύξηση των τιμών.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, οι αρμόδιοι Υπουργοί βρίσκονται σε εγρήγορση και μελετούν τρόπους τους Κύπριους αγρότες και όλους τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε. «Να είστε βέβαιος, να είστε σίγουρος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται όλα αυτά που συμβαίνουν και σίγουρα θα υπάρξουν λύσεις και αποφάσεις το συντομότερο».
Παρόντες στην εκδήλωση αντέδρασαν ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βγει έξω, ενώ ζητούσαν απαντήσεις γιατί έκλεισε η Επιτροπή Σιτηρών.
Νωρίτερα, όλοι οι παρόντες εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων με δηλώσεις τους στήριξαν τα αιτήματα και την εκδήλωση των κτηνοτρόφων.
Ο Τάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης ανέφερε ότι τα είπαν όλα αυτοί που αγωνίζονται νύχτα μέρα να επιβιώσουν οι ίδιοι αλλά και ο αγροτικός τομέας. «Είναι εθνική υποχρέωση η Κύπρος να έχει τροφή για να μπορεί να επιβιώσει». Όλες οι αγροτικές οργανώσεις σε όλες τις χώρες είναι στους δρόμους, είπε σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι κάνουν αντιπολίτευση. «‘Όχι, αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, ας τους σεβαστούν». Εχουν ζητήσει εδώ και καιρό, επεσήμανε, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλο το φάσμα της αγροτικής οικονομίας.
Ο Πανίκος Χάμπας, ΓΓ της ΕΚΑ ανέφερε ότι εάν δεν δοθεί βοήθεια χθες, «ναι, θα πεινάσουμε. Δεν θα υπάρχουν τρόφιμα στα ράφια των υπεραγορών. Γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται 365 μέρες νυχθημερόν για όλους εμάς». Σήμερα, αυτή είναι η πρώτη κίνηση, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα επιδώσουν υπόμνημα και στο Σπίτι της Ευρώπης προς την Πρόεδρος της Επιτροπής. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, είπε, «δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αυτοί οι άνθρωποι θα κατασκηνώσουν έξω από το Προεδρικό, όπως κάναμε και το 2011».
Ο κ. Χάμπας εισηγήθηκε ως μέτρο στήριξης σε κτηνοτρόφους και αγρότες και δωρεάν νερό, αφού έχουμε φέτος καλή βροχόπτωση.
Ο Χρίστος Παπαπέτρου, ΓΓ της ΠΕΚ δήλωσε ότι και η κυβέρνηση και η ΕΕ πρέπει να αφουγκραστούν την αγωνία των ανθρώπων του μόχθου, οι οποίοι εάν δεν στηριχθούν «τότε θα κλάψουμε επί ερειπίων. Εδώ και τώρα θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν το επάγγελμά τους».
Στην ερώτηση γιατί δεν βρίσκεται εκεί μια αγροτική οργάνωση, ο Παναγροτικός, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η οργάνωση. «Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, τις ενέργειές του αλλά και από τις παραλείψεις», δήλωσε.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας σημείωσε ότι η εκδήλωση δεν είναι κομματική, ούτε αντιπολιτευτική. «Είναι το δικαίωμα των κτηνοτρόφων να επιβιώσουν στην Κύπρο και ιδιαίτερα των νέων που έχουν επενδύσει στο μέλλον τους και κινδυνεύουν να καταστραφούν».
Πολλοί ήταν οι κτηνοτρόφοι που μίλησαν στους δημοσιογράφους, περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και εκφράζοντας τα αιτήματά τους. Μεταξύ τους ήταν και δύο γυναίκες-κτηνοτρόφοι που ζήτησαν άμεσα λύσεις γιατί αλλιώς – όπως είπαν – ο τομέας τους θα εξαφανιστεί από την Κύπρο. «Δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να μας δουν. Δεν μας βλέπει κανένας κρεοπώλης, τι θα γίνει; Πρέπει να το δουν, άμεσα. Χθες», είπε η μία εκ των γυναικών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Είμαστε απελπισμένοι, η κατάσταση δεν πάει άλλο, τα τιμολόγια είναι απλήρωτα, χρωστάμε, ήταν οι δηλώσεις των κτηνοτρόφων που ανέφεραν ότι οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί πάνω από 120%. Το αρνί, είπε διαμαρτυρόμενος, αγοράζεται από τους ίδιους 2,5 – 3 ευρώ και στις υπεραγορές είναι 11 και 12, διερωτώμενος ποιος παίρνει αυτά τα χρήματα.
Όλοι ζήτησαν αύξηση στην τιμή του γάλακτος από τους παραγωγούς και στήριξη. Σημείωσαν ότι πρέπει να ασκείται αυστηρός έλεγχος κριτηρίων ΠΟΠ, ώστε να μην παράγει ο καθένας και να εξάγει το χαλούμι που πληροί τα κριτήρια.
Οι συγκεντωθέντες αποχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, υπό την παρουσία αστυνομικής δύναμης.