H μεγάλη έξοδος πολυεθνικών και τραπεζών από τη Ρωσία
10:05 - 02 Μαρτίου 2022
Μία μετά την άλλη εταιρείες κολοσσοί αποφασίζουν να κόψουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με τη Ρωσία σφίγγοντας έτσι τον κλοιό, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η λίστα των εταιρειών που διακόπτουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες στη χώρα ολοένα και γιγαντώνεται, δεδομένης της πρόσφατης αποκοπής της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT.
Mastercard και Visa μπλόκαραν όλες τις συναλλαγές από τη Ρωσία, ενώ προηγήθηκαν οι ενεργειακοί γίγαντες BP και Shell, η παγκόσμια τράπεζα HSBC αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο, η AerCap που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή πτώχευση κήρυξε η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στην Ελβετία απολύοντας τους 106 εργαζομένους της.
Η Δύση έχει υιοθετήσει ήδη μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη, του αποκλεισμού ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο SWIFT και του περιορισμού της ικανότητας της Μόσχας να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η οικονομία της Ρωσίας βιώνει τεράστιες αναταράξεις. Το ρούβλι υποχωρεί σε χαμηλό όλων των εποχών, ενώ η κεντρική τράπεζα διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20%, κρατά κλειστές τις χρηματιστηριακές αγορές και τις αγορές παραγώγων και απαγόρευσε προσωρινά στους χρηματιστές να πωλούν τίτλους που κατείχαν ξένοι. Το Σάββατο, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους διεμήνυσαν ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και θα αποκλείσουν πολλές από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζας από το διεθνές σύστημα πληρωμών της ελβετικής εταιρείας SWIFT.
Τον αποκλεισμό πολλών χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της δυνάμει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Mastercard.
Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.
Την ίδια ώρα, η Visa ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή της προς τις διεθνείς κυρώσεις και ότι θα κινηθεί αναλόγως εάν εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα.
Η βρετανική BP «απαρνιέται» το σχεδόν 20% (19,75% για την ακρίβεια) που διατηρεί στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Rosneft . Ο πετρελαϊκός κολοσσός δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει την εν λόγω κίνηση από την εισβολή της Πέμπτης.
Την πρόθεση της να αποχωρήσει απί τις κοινοπραξίες με τη Gazprom ανακοίνωσε και η Shell καθώς και να απαλλαχτεί μεταξύ άλλων από τα μερίδιά της (της τάξεως του 27,5%) στην εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin II και στο Salym Petroleum Development ( που διαθέτει το 50%).
«Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα μιας παράλογης πράξης στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.
Η ιρλανδική AerCap Holdings, ο μεγαλύτερος εκμισθωτής αεροπλάνων στον κόσμο με περίπου το 5% του στόλου της μισθωμένο σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ότι θα σταματήσει τη μίσθωση στη Ρωσία. Μάλιστα, η μετοχή της AerCap υποχώρησε περισσότερο από 12% τη Δευτέρα.
Η βρετανική τράπεζα HSBC δήλωσε ότι έχει αρχίσει να διακόπτει τις σχέσεις της με μια σειρά από ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης, της VTB, μιας από αυτές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Η Equinor, η ενεργειακή εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο νορβηγικό κράτος, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να εκχωρεί τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία, αν και ένας εκπρόσωπος είπε: «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεμπερδέψουμε μια επιχείρηση που αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες».
Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει όλες τις κρατήσεις κοντέινερ εντός και εκτός Ρωσίας.
Η United Parcel Service Inc με έδρα τις ΗΠΑ και η FedEx Corp δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, γνωστοποίησαν ότι σταματούν τις παραδόσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πτώχευση για την διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 2
Πτώχευση κήρυξε η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στην Ελβετία απολύοντας τους 106 εργαζομένους της.
«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ, αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις στο ελβετικό καντόνι που δραστηριοποιείται η εταιρεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2, ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να λύσει τα συμβόλαια με τους εργαζόμενούς της εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.
«Μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Nord Stream 2 AG, η εταιρεία αναγκάστηκε να καταγγείλει τις συμβάσεις με τους υπαλλήλους. Λυπούμαστε πολύ για αυτήν την εξέλιξη», αναφέρεται σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι τον αποκλεισμό όλων των εθνικών ομάδων και των συλλόγων από όλες τις διοργανώσεις ποδοσφαίρου αποφάσισαν από κοινού UEFA και FFIA ενώ η UEFA αποφάσισε τη λήξη της συνεργασίας με τη Gazprom που ήταν μέχρι σήμερα χορηγός σε διοργανώσεις της όπως το Champions League, το κύπελλο UEFΑ και το Euro.
Πηγή: Liberal.gr