Powered by

Η Ρωσία απαγόρευσε τις πληρωμές κουπονιών σε ομόλογα αξίας $29 δισ

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε στην απαγόρευση των πληρωμών κουπονιών σε ξένους ιδιοκτήτες ομολόγων σε ρούβλι, γνωστά ως OFZ, σε μια κίνηση που χαρακτήρισε προσωρινό βήμα για την ενίσχυση των εγχώριων αγορών στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας εξέδωσε την οδηγία στα αποθετήρια αξιών και στα σχετικά μητρώα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που περιλαμβάνουν το πάγωμα στις πωλήσεις εγχώριων χρεογράφων σε ξένους.

Η εν λόγω κίνηση ενδεχομένως να οδηγήσει τους ξένους επενδυτές που είχαν στην κατοχή τους ρωσικό χρέος συνολικής αξίας 3 τρισ. ρουβλίων (29 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) στις αρχές Φεβρουαρίου να μην μπορούν να πληρωθούν για τα ομόλογα τους, τα οποία επίσης δεν μπορούν να πουλήσουν λόγω των περιορισμών που έχουν ήδη επιβληθεί.

Η επόμενη πληρωμή κουπονιού για ομόλογα OFZ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη για ομόλογα που λήγουν το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε διευκρινίσεις για το χρονικό όριο της απαγόρευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interfax τη Δευτέρα, η προσωρινή αναστολή θα είναι σε ισχύ για έξι μήνες, εκτός και αν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει να την άρει νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των OFZ εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες.

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Σχέδια για τέλος δύο ευρώ σε μικροδέματα από Κίνα–Πλήγμα για Shein και Temu
Ε.Ε.: «Πράσινο φως» για το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Πρώτη συμφωνία επαναπροσέγγισης μετά το Brexit...Τι προβλέπει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας
Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα