DBRS: Αναβάθμισε στο ΒΒ (high) την αξιολόγηση της Ελλάδας
12:37 - 19 Μαρτίου 2022
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ (high), από ΒΒ, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος DBRS Ratings (DBRS Morningstar), ενώ διαφοροποίησε σε σταθερή, από θετική, την τάση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, ο DBRS Morningstar αναβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της Ελλάδας σε R-3 από R-4 και άλλαξε παράλληλα την τάση σε σταθερή, από θετική.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων αντικατοπτρίζουν την άποψη του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και «παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση».
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,3% το 2021 και «τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο προπανδημικό επίπεδο της», υπογραμμίζει.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «φαίνεται ότι θα μειώσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ».
Αναφέρει επίσης ότι η υπεραπόδοση των δημόσιων οικονομικών και η στρατηγική διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων το 2021 οδήγησαν στο να παραμείνουν πολύ υψηλά τα ρευστά ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία ανέρχονται επί του παρόντος περίπου στα 41 δισεκατομμύρια ευρώ.
O DBRS Morningstar τονίζει πως η σταθερή τάση στις αξιολογήσεις αντανακλά την άποψη του ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στηρίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Ο καναδικός οίκος θεωρεί πως εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες πιστωτικής φύσεως όπως είναι οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο βαθμός στον οποίο η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα σε μια διαταραχή της αγοράς.
Ενδεχόμενη αναβάθμιση αξιολογήσεων
Σύμφωνα με τον ο DBRS, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν συμβεί ένας ή συνδυασμός παραγόντων όπως είναι η συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και η διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.
Από την άλλη, τα κίνητρα για τυχόν υποβάθμιση των αξιολογήσεων, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον οίκο, μια επίμονα αδύναμη επίδοση της οικονομίας, ανατροπή ή στασιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και νέα αστάθεια του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.