Πεσμένη η αποτελεσματικότητα του τραπεζικού τομέα

Η αποτελεσματικότητα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, δηλαδή ο λόγος κόστους προς εισόδημα, έπεσε στο -72,3% για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό είναι μικρότερο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν είχε ανέλθει σε -60,6%, αλλά είναι το ίδιο με τον Σεπτέμβριο 2019, σύμφωνα με τους Βασικούς Συγκεντρωτικούς Χρηματοοικονομικούς Δείκτες για τον Κυπριακό Τραπεζικό Τομέα.

Τα στοιχεία καταγράφονται σε πίνακα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με βασικούς συγκεντρωτικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Ο πίνακας καταρτίστηκε με βάση τα Ενοποιημένα Τραπεζικά Στοιχεία (Consolidated Banking Data – CBD) που χρησιμοποιούνται για σκοπούς μακροπροληπτικής ανάλυσης, η οποία διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα/Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται στοιχεία λογαριασμού αποτελεσμάτων, ισολογισμού, ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πιο πάνω στοιχεία υποβάλλονται σε τριμηνιαία βάση από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές τραπεζικές αρχές (κεντρικές τράπεζες ή άλλες αρχές), μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για το κάθε κράτος-μέλος σε διασυνοριακό και διατομεακό ενοποιημένο επίπεδο με σκοπό να καταστεί εφικτή μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες ποιότητας χαρτοφυλακίου δημοσιεύονται ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον πίνακα της Κεντρικής Τράπεζας, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα ως ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων δεν σημείωσαν διαφοροποίηση από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021, ενώ παραμένουν ελαφρώς βελτιωμένα από αυτά του Σεπτεμβρίου 2020.

Η συνολική κερδοφορία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά τους φόρους, σε σχέση με το συνολικό κεφάλαιο (return on equity ratio) παρουσιάζει ανάκαμψη στο 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όπου παρουσιάζονταν ζημιές ύψους 1,5%. Απέχει όμως πολύ ακόμη από τα επίπεδα κερδοφορίας που παρουσιάζονταν το 2019 και ανέρχονταν σε 8,1%.

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών, τα μετρητά στην Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζουν αύξηση και ανέρχονται στο 33,9% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων, σε σχέση με 23,5% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μείωση παρουσιάζει το ποσοστό διαθέσιμων προς πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ως προς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Τον Σεπτέμβριο του 2021 αυτά έπεσαν στο 3,2%, σε σχέση με 4% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σημαντική μείωση παρουσιάζεται και στα δάνεια και στις απαιτήσεις. Από 65% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα χρόνο μετά έπεσαν σε 56,2%.

Επιπλέον, έχουν διπλασιαστεί σε ένα χρόνο τα αποθεματικά (συμπεριλαμβανομένων των κερδών) ανά σύνολο ιδίων κεφαλαίων, καθώς από 11,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ανήλθαν σε 22,6% τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο από το 7,4% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

Τέλος, αυξημένη εμφανίζεται και η ρευστότητα μετρητών ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς από τον Σεπτέμβριο 2020 στον Σεπτέμβριο 2021 σημειώθηκε αύξηση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 η ρευστότητα μετρητών ανερχόταν στο 34%.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μηχανές ΑΤΜ τοποθετήθηκαν σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Αχνα-Έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας