Πηλείδου: Απαραίτητη η προστασία της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Τη σημασία της προστασίας της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των εταιρειών, τόνισε η Υπ. Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, χαιρετίζοντας τη διαδικτυακή εκδήλωση “Ideas Powered for Business, Κύπρος”, που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η Υπουργός ανέφερε ότι η προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, δηλαδή της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιχειρηματική δράσης, καθώς το Εμπορικό Σήμα δίνει αναγνωρισιμότητα σε μια επιχείρηση και προστατεύει τα προϊόντα και υπηρεσίες της, καλύπτοντάς τα από τη σύγχυση και την αντιγραφή. «Την ίδια στιγμή, το Βιομηχανικό Σχέδιο προστατεύει τον εξωτερικό σχεδιασμό ή την εμφάνιση ενός προϊόντος, τα πνευματικά δικαιώματα προφυλάσσουν τη δουλειά των δημιουργών πρωτότυπων έργων, ενώ μέσω της κατοχύρωσης των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας προστατεύονται τα δικαιώματα επί των εφευρέσεων», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η προστασία της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, μέσω της εγγραφής της σε επίσημα Μητρώα, διασφαλίζει το αποκλειστικό δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης.

Επαναλαμβάνοντας τη στήριξη του Υπουργείου σε τέτοιες εκδηλώσεις, η κ. Πηλείδου χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης σε σχέση με το περσινό σχέδιο, καθώς και την προσθήκη νέων επιλέξιμων υπηρεσιών για επιχορήγηση. Εξέφρασε, όμως, την ικανοποίησή της και για το γεγονός ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο οι κυπριακές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις επιχορήγησης και για την υπηρεσία προδιαγνωστικού ελέγχου IP Scan.

«Το IP Scan είναι μια συμβουλευτική υπηρεσία που αποσκοπεί στον σχεδιασμό στρατηγικής Διανοητικής Ιδιοκτησίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτή θα προκύπτει από τα επιχειρηματικά δεδομένα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους», εξήγησε, και πρόσθεσε ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποφασίσουν για ποια δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα υποβάλουν αίτηση, πώς να αναπτύξουν το χαρτοφυλάκιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας τους, ακόμα και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα του περσινού προγράμματος «Ideas Powered for Business SME Fund», είπε ότι συνολικά καταβλήθηκε το ποσό των €76.587 σε 149 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου και 197 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που ενέγραψαν το εμπορικό τους σήμα ή το βιομηχανικό τους σχέδιο στα κυπριακά Μητρώα. «Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν σημαντικά το 2022, με το αναβαθμισμένο πρόγραμμα επιχορήγησης», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να προωθεί τη διοργάνωση, ενθαρρύνοντας όλους τους ιδιοκτήτες Διανοητικής Ιδιοκτησίας να εκμεταλλευθούν το πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενημερωτική συνάντηση με την Green Dot Cyprus είχε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου
Πετρολίνα: Σταθερός σύμμαχος του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης
NOVARDIA: Η νέα μεσιτική εταιρεία ασφαλίσεων που ιδρύεται με έδρα την Κύπρο-Η αποκλειστική εξειδίκευση
Η PwC Κύπρου τίμησε τις διεθνείς επενδύσεις και τη δυναμική που δημιουργούν για την οικονομία
Π. Ζαφείρης: Ουσιαστικό βήμα και πρόοδος η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τα ξενόγλωσσα προγράμματα
Συγχαίρει όλους τους βραβευθέντες οργανισμούς στα 13α Invest Cyprus International Investment Awards ο Invest Cyprus
Το ΤΕΠΑΚ δέχεται αιτήσεις για θέσεις Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας
Εντυπωσιακή συμμετοχή και διεθνής παρουσία στο 5ο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Wushu (pics)
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Παρουσίαση αρχιτεκτονικού έργου σε συνεργασία με την Κοινότητα Πισσουρίου
Κυβερνοασφάλεια: Οι εσωτερικές απειλές δεν είναι πια μόνο… εσωτερικές