Powered by

ΕΚΤ: Η Ευρώπη δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας του πολέμου

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στην ΕΕ, αλλά η οικονομία της Ένωσης δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο πληθωρισμός ήταν ήδη υψηλός και θα αυξηθεί κι άλλο... αλλά δεν θα εισέλθουμε σε ύφεση», δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3. «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που έχουμε, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, ο Ντε Γκίντος είπε ότι ήταν «πολύ δύσκολη» μια πρόβλεψη και ότι μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν βάσει της εξέλιξης των τιμών των πρώτων υλών.

Η ΕΚΤ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερος κατά 0,5% φέτος σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει να βρίσκεται στο 3,7% και στο 2,8% το 2023.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 5,1% το 2022 (πολύ πάνω από τον στόχο του 2%) και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2023, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ