Αναγκαία η εκ βαθέως μεταρρύθμιση του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου
10:26 - 16 Μαρτίου 2022

Τα όρια στενεύουν και η ανάγκη η Κύπρος να παραμείνει φορολογικά ανταγωνιστική, καθιστά στην αναθεώρηση της εθνικής φορολογίας άκρως σημαντική. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μερικών εκ των πρωταγωνιστών του φορολογικού τομέα, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 5ου Cyprus International Tax Conference.
Κρίσιμη η ψηφιοποίηση
Στην τοποθέτησή του ο Σάββας Κλείτου, Head of Tax, Baker Tilly South Europe, σχολίασε καταρχάς το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η φορολογία εξελίχθηκε στη βάση της οποίας είναι τα δεδομένα (data). «Η ψηφιοποίηση του φορολογικού τομέα είναι κρίσιμη», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη οι πληρωτές να αισθάνονται ότι στη Κύπρο υπάρχει σταθερότητα. Σημαντική παράμετρος, είπε, για την προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο.
Σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, η φορολογία
Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Μαρκίδης, μέλος του ΔΣ της KPMG, επικεφαλής των διεθνών φορολογικών και εταιρικών υπηρεσιών. Η ενσωμάτωση ενός νέου φορολογικού μοντέλου είναι βαρυσήμαντη είπε ο κ.Μαρκίδης, τονίζοντας στη συνέχεια τη συνδρομή της φορολογίας στην οικονομία, ειδικά, με το πέρας της COVID-19 εποχής. Αφού εξήρε τη σημασία της ψηφιοποίησης του φορολογικού συστήματος, το μέλος του ΔΣ της KPMG σχολίασε ότι διεθνείς εξελίξεις όπως για παράδειγμα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Το ίδιο και οι οικονομικές επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση αν και, όπως παρατήρησε, εξαιτίας της μετασχηματίστηκε ο τομέας της φορολογίας. «Η εξοικονόμηση χρόνου και η εργασία εξ’ αποστάσεως είναι μόλις μερικά από τα στοιχεία που ήρθαν για να μείνουν», είπε.
Απαραίτητη η μεταρρύθμιση
«Έχουμε ένα χρόνο και είναι η ευκαιρία για να κάνουμε μια εκ βαθέως μεταρρύθμιση στην Κύπρο», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Φίλιππου Ραπτόπουλου, Συνέταιρου και Επικεφαλής Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών της EY Κύπρου. «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας μας. Αν δεν φορολογηθείς στην Κύπρο, κάπου αλλού θα φορολογηθείς με 15%. Επομένως η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη», πρόσθεσε.
Αλλαγή στη φιλοσοφία
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της Deloitte, Αντώνη Ταλιώτη. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει αλλάξει η φιλοσοφία της φορολογίας: Από το πρέπει να πληρώσουμε, πήγαμε στο είναι ηθικά ορθό να πληρώσουμε», είπε, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι το tax planning δεν είναι στην προτεραιότητα πολλών Οργανισμών. Μιλώντας περαιτέρω για τον εταιρικό φόρο και τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις ο κ.Ταλιώτης τόνισε τα εξής: «Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό που συμβαίνει και να προσαρμοστούμε, ώστε το φορολογικό μας σύστημα να προσελκύει τις ξένες εταιρείες. Χρειάζεται να δούμε το θέμα ολιστικά», συμπλήρωσε.
Be proactive
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Ιωάννα Θεοδωρίδου, Director in Tax Advisory της PwC Cyprus κάνοντας μια ανάλυση για το UNSHELL, τις εταιρείες κέλυφος και τον αντίκτυπο στη χώρα μας. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΕΕ που πρέπει να παρακολουθήσουμε (σ.σ. στην Κύπρο) πολύ στενά», είπε, για να τονίσει ότι η Κύπρος μας δεν πρέπει να χάσει την ανταγωνιστικότητά της και να διερευνήσει πιθανές επιπτώσεις. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν εταιρείες κέλυφος που είναι νόμιμες προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «στίγμα» εναντίον τους. Τέλος, σχετικά με τον φορολογικό μετασχηματισμό η κ.Θεοδωρίδου πρότεινε όπως τα φορολογικά τμήματα εργαστούν προληπτικά και λαμβάνοντας υπόψη σήμερα, τις τάσεις του αύριο.