Powered by

Γ. Παντελή: Προκλήσεις σε τουρισμό και ενέργεια για την Κύπρο

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14-15 Μαρτίου 2022. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των εργασιών του Συμβουλίου ήταν οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σε παρέμβαση του, ο κ. Παντελή εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό.

Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, ο Γενικός Διευθυντής αφού αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν οι κυρώσεις για την οικονομία της ΕΕ, σημείωσε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα αντιμετωπίσουμε κυρίως προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας. 

Οι ‘27’ επίσης με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισαν τη δημιουργία μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση για μεταφορά στο Δίκαιο της ΕΕ, της επιτευχθείσας σε επίπεδο ΟΟΣΑ παγκόσμιας συμφωνίας με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, ο κ. Παντελή συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup το οποίο απασχόλησε η οικονομική κατάσταση και ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, υπό το φως και του πολέμου στην Ουκρανία.  Διεξήχθη, επίσης συζήτηση για την Τραπεζική Ένωση, καθώς και για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

Δειτε Επισης

Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
Μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση ωφελημάτων διεκδικούν οι ωρομίσθιοι-Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση
Υλοποιούνται με επικαιροποιημένους στόχους μέτρα για πράσινη κινητικότητα-Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε.-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος
Παραδοχή Αναστασιάδη: Εξετέθη με το επενδυτικό πρόγραμμα η Κύπρος-Τι ξεκαθαρίζει για δικηγορικό γραφείο και Σεϋχέλλες
Νίκος Αναστασιάδης: Οι αμαρτίες Πανίκου Δημητριάδη, γιατί είπα «δεσμεύομαι» και το δυστύχημα για τον συκοφάντη