Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
09:27 - 15 Μαρτίου 2022

Η ανάγκη του ανθρώπου να αναπτύσσει υπολογιστικές μηχανές που να τον βοηθούν στις καθημερινές του δραστηριότητες στο εμπόριο, στα μαθηματικά, στην μηχανική κ.α. πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Ο Άβακας που χρησιμοποιούσαν οι Βαβυλώνιοι στο 2200 π.Χ. θεωρείται η πρώτη υπολογιστική συσκευή. Το 130 π.Χ. ο Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης ανέπτυξε το κόσκινο, μια μηχανή που μπορούσε να υπολογίζει πρώτους αριθμούς. Την συγκεκριμένη περίοδο οι Έλληνες που είχαν αναπτύξει πολύ τις επιστήμες, τα μαθηματικά και την αστρονομία κατασκευάζουν ένα απαράμιλλης μηχανικής τελειότητας αστρονομικό μηχανισμό ο οποίος θεωρείται ο αρχαιότερος υπολογιστής, τον Μηχανισμό τον Αντικυθήρων.
Έκτοτε, υπήρξαν πολλά ιστορικά ορόσημα στην εξέλιξη των υπολογιστικών μηχανών φτάνοντας στην εποχή της Αναγέννησης με σημαντικές εφευρέσεις που επιτάχυναν την εξέλιξη τους όπως η Μηχανές του Πασκάλ το 1645, του Leibniz το 1674, του Μπαμπατζ το 1822 και του Χόλεριθ το 1980. Η εξέλιξη επιταχύνθηκε περεταίρω στην διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου με την ανάπτυξη της 1ης γενεάς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) από τον γνωστό μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ που σχεδίασε μια μηχανή που μπορούσε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα με χρήση αλγορίθμου. Αυτό έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση με λιχνύες του ENIAC το 1946, του πρώτου επαναπρογραμματιζόμενου υπολογιστή.
Ακολουθώντας ίσως την σημαντικότερη τεχνολογική εφεύρεση της ιστορίας, το τρανζίστορ το 1948, κατασκευάζεται το 1956 ο ΤΧ-0, ο πρώτος 2ης γενεάς υπολογιστής με τρανζίστορ αντί με λυχνίες. Ακόμη μια σημαντική τεχνολογική εφεύρεση από τον Τζακ Κίλμπυ το 1958, το ολοκληρωμένο κύκλωμα έμελλε να φέρει νέα επανάσταση στον κόσμο των Η/Υ. Οι νέοι 3ης γενεάς υπολογιστές ήταν τόσο μικροί που μπορούσαν πλέον να είναι φορητοί, και να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, παιχνίδια κ.α. Από τις αρχές της δεκαετίας του 70 μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούμε 4ης γενεάς υπολογιστές που είναι εφοδιασμένοι με επεξεργαστές, μνήμη, μονάδα αποθήκευσης, οθόνη και άλλα περιφερειακά. Στον κλάδο των Η/Υ ισχύει ο Νόμος του Moore που λέει ότι η υπολογιστική ισχύς των Η/Υ αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες.
Γίνεται αντιληπτό ότι η Μηχανική Η/Υ είναι ένας διαχρονικός κλάδος που εξελίσσεται ραγδαία και έχει μεγάλη προοπτική για το μέλλον. Ο κλάδος εμπλουτίστηκε με νέα γνωστικά πεδία που πολλές φορές αποτελούν ξεχωριστούς κλάδους όπως Δίκτυα Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνίας, Ρομποτική, Προγραμματισμό κ.α. Απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να συνδυάσουν γνώση ηλεκτρονικής μηχανικής, υπολογιστών και δικτύων αλλά και Προγραμματισμού. Είναι αναμφίβολα πολυδιάστατος κλάδος με ποικιλόμορφες επαγγελματικές επιλογές. Οι μηχανικοί Η/Υ απασχολούνται επαγγελματικά μεταξύ άλλων σαν Υπεύθυνοι Τεχνολογίας, Δικτύου και Τηλεπικοινωνιών, Αναλυτές δεδομένων, Ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.α.. Είναι συνήθως καταρτισμένοι και σε άλλα γνωστικά πεδία όπως μαθηματικά, project management κάτι που διευρύνει τις επαγγελματικές τους επιλογές.
Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ανακοινώνει την εισαγωγή ενός καινούριου και πλήρως εκμοντερνισμένου προπτυχιακού προγράμματος στην Μηχανική Υπολογιστών BEng (Hons) Computer Engineering. Πρόκειται για 4ετές πρόγραμμα πλήρως αναγνωρισμένο από το ΕΤΕΚ και υλοποιημένο βάσει των απαιτήσεων αναγνώρισης του Διεθνούς Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας (IET). Το πρόγραμμα καλύπτει το ευρύ φάσμα τεχνογνωσίας στο κλάδο και παρέχει δυνατότητα εξειδίκευσης σε 3 τομείς: την Μηχανική Υλικού Η/Υ (Computer Hardware), την Ρομποτική και την Μηχανική Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών. Όπως με όλα τα προγράμματα του Βρετανικού Πανεπιστημίου της Κύπρου, οι απόφοιτοι λαμβάνουν διπλό πτυχίο: ένα από το πανεπιστήμιο UCLan UK και ένα από το πανεπιστήμιο UCLan Cyprus τα οποία είναι και τα δύο εγκεκριμένα από τους αντίστοιχους Φορείς Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Ηλεκτρολογικής και Μηχανικής Υπολογιστών, παρακαλώ επικοινωνήστε στο admissions@uclancyprus.ac.cy ή στο τηλέφωνο +357 24 69 40 00.
*Αναπληρωτής Καθηγητής - Υπεύθυνος Προγράμματος Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών