powered by

Καιρός να αυξήσουμε τους εταιρικούς φόρους;

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η πρώτη σε σειρά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη στο 5ο Cyprus International Tax Conference. Βασικό ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές ήταν το κατά πόσο ήρθε η στιγμή να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι.

Με ένα συμβολισμό ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ απάντησε στην ερώτηση: «Όταν το σπίτι σου είναι σε φωτιά δεν καλείς τον διακοσμητή, καλείς τον πυροσβέστη και τον πολιτικό μηχανικό». Όπως εξήγησε, οι παγκόσμιες εξελίξεις μεταξύ των οποίων η πανδημία και ο στόχος για μηδέν ρύπος ως το 2050 πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ πρότεινε τη σύσταση μιας ολιστικής έρευνας για ορθή αλλαγή του φορολογικού συστήματος

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητα της Κύπρου προσεγγίζοντας έτσι το θέμα ολιστικά. «Δεν πρέπει να επηρεάσει τις δραστηριότητας των ξένων εταιρειών και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να υποστηριχθούνε οι τοπικές επιχειρήσεις», είπε. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα.

Είπε ακόμη ότι η Πολιτεία είναι σημαντικό να υποστηρίξει συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που είχαν μεγάλες επιπτώσεις, όπως ο τουρισμός και γεωργία που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την COVID-19, αλλά και την κρίση στην Ουκρανία.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης σχολίασε το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια η επιχειρηματικότητα της Κύπρου επηρεάστηκε από την κρίση, την πανδημία τις εξελίξεις γύρω από τις ξένες επενδύσεις και τώρα το ρωσικό ζήτημα. Όλ’ αυτά είπε πρέπει να ληφθούν υπόψη όπως επίσης και το να είμαστε προσεκτικοί από τον φορολογικό ανταγωνισμό με άλλες χώρες.

«Σε άλλες χώρες η τάση είναι να μειώνεται ο εταιρικός φόρος για προφανείς λόγους», είπε, συμφωνώντας με προηγούμενους ομιλητές που κάλεσαν σε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. «Να συνεργαστούμε όλοι οι ειδικοί μαζί και να πάρουμε το χρόνο μας ώστε να γίνει η διαδικασία ορθά», τόνισε. «Ο δρόμος είναι μακρύς, δεν θα είναι μια σύντομη εργασία και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πιερής Μάρκου, Πρόεδρος του ΣΕΛΚ για να σχολιάσει τα εξής: «Ο συνδυασμός του headquartering ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο (σ.σ. που επιδιώκει η κυβέρνηση) είναι κάτι που πρέπει να δούμε. Όπως επίσης και τι άλλους φόρους θα πληρώνουν αυτές οι εταιρείες; Τι carbon taxes θα κάνουμε εισηγηθούμε; Τι κίνητρα θα τους δώσουμε; Να δούμε περιφερειακά τον φόρο και να δώσουμε τα σωστά κίνητρα, ώστε να κάνουμε την Κύπρο ελκυστική και να αξιοποιήσουμε τις υποδομές της».

Δειτε Επισης

Pame Express: Επεκτείνεται προς Βουλή και Δικαστήρια η νέα διαδρομή από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Κύπρος αναλαμβάνει τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2026
Η Cablenet σε μια εκδήλωση αποκλειστικά για τους real estate επαγγελματίες
Παν. Νεάπολις Πάφος: Εικονική ποινική δίκη για την ενδοοικογενειακή βία από φοιτητές της Νομικής Σχολής
Νέα διαδρομή εξπρές από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου-Πότε ξεκινά
Τα συμπεράσματα ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Στρατηγική συνεργασία Astras Oncology Network και Genekor Medical SA-Ο κεντρικός άξονας και οι βασικοί της πυλώνες
Η ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο: Από τη σιωπή στη δράση-Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προοπτικές
Ανοιχτή πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης για στήριξη από το Λάρνακα 2030
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ στη Φινλανδία-Ενίσχυση συνεργασίας σε ναυτιλία και της θαλάσσια τεχνολογία