Powered by

Βουτιά 25% για το πετρέλαιο μέσα σε λίγες ημέρες

Συνεχίζεται η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι traders εξακολουθούν να «ποντάρουν» στη διπλωματική επίλυση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ενώ την ίδια ώρα η επαναφορά των lockdowns στην Κίνα θέτει προκλήσεις στη διεθνή ζήτηση. 

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 7,1% και βρίσκεται στα 95,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent καταγράφει πτώση κατά 6,9% και οπισθοχωρεί στα 99,6 δολάρια ανά βαρέλι, δίνοντας συνέχεια στην κάμψη της Δευτέρας, η οποία κυμάνθηκε σε 5,1% και 5,8% αντίστοιχα.    

Μάλιστα, από τα υψηλά των 130 δολαρίων ανά βαρέλι (είχαν σημειωθεί στις 7 Μαρτίου), οι σημερινές τιμές βρίσκονται σε επίπεδα τουλάχιστον 25% χαμηλότερα. 

«Οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Ρωσία αυξάνουν τις ελπίδες για χαλάρωση των πιέσεων στην παγκόσμια αγορά» τονίζει ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd, ο οποίος προσβλέπει σε περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.  

Στην καθοδική πορεία του πετρελαίου συμβάλλουν και οι νέοι περιορισμοί σε αρκετές περιοχές της Κίνας, όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Πληθαίνουν οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης» σχολιάζει επιπλέον ο Tazawa, μιλώντας στο CNBC.  Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή (μετά τις ΗΠΑ). Επομένως, οποιαδήποτε μείωση της κινεζικής ζήτησης δύναται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των διεθνών τιμών.   

Όσον αφορά το μέτωπο της Ρωσίας, η οποία θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στην Ουκρανία συνεχίζονται και σήμερα, με τους traders να ποντάρουν στην επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών. Κάτι, το οποίο εν πολλοίς, θα επαναφέρει τη σταθερότητα και την ηρεμία στις αγορές.   

Την ίδια ώρα, το σενάριο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας φαίνεται ότι απομακρύνεται, καθώς μέχρι στιγμής μόνοι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν προβεί σε αυτό το μέτρο, το οποίο βέβαια έχει μικρό αντίκτυπο, δεδομένης της χαμηλής εξάρτησης των δύο χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο – αέριο.  

Πτωτικά κινούνται σήμερα και οι τιμές των μετάλλων, με την πλατίνα να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση, καθώς βρίσκεται στο -3% και τα 1.020 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, επίσης, υποχωρεί κατά 1,5% και τα 1.931 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στο -1,7% διολισθαίνει η τιμή του ασημιού. Παλλάδιο και χαλκός εμφανίζουν μικρές μεταβολές.

 

Δειτε Επισης

Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση