powered by

Η Κύπρος μετατρέπεται σε μεσογειακό κέντρο τεχνολογίας

Tην προοπτική η Κύπρος να καταστεί ένα tech hub συζήτησαν καταξιωμένοι ομιλητές στο πλαίσιο του 5ου Cyprus International Tax Conference.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης αναλύθηκαν διεξοδικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χώρας για τεχνολογικές εταιρείες που βρίσκονται ή προτίθενται να εγκατασταθούν στο νησί μας.

Κάνοντας την αρχή, ο Αλέξης Αλιχανίδης, Global Head of Finance and Accounting του Exness Group, τόνισε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να γίνει μεσογειακό κέντρο τεχνολογίας, επισημαίνοντας πως η συμβολή του τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας στην χώρα κατά το 2020 έφτασε το 7% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Την επόμενη δεκαετία αναμένεται να υπάρξει σημαντική άνοδος.

Στο πλαίσιο σύγκρισης με την Σιγκαπούρη, ο κ. Αλιχανίδης εξέφρασε την ανάγκη μιας ισχυρής IT υποδομής και ενός ανταγωνιστικού φορολογικού περιβάλλοντος. «Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στο να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ταλαντούχους και ευφυείς ανθρώπους για να εργαστούν στην Κύπρο», τόνισε.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας,  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να δούμε, μακροπρόθεσμα, βιώσιμους τρόπους μέσα από τους οποίους να εφαρμόζουμε θεμελιώδεις αλλαγές. Έφερε ως παράδειγμα την κυπριακή ναυτιλία, η οποία είδε ραγδαία άνοδο μετά από τρεις δεκαετίες. Σήμερα, είπε, έχουμε επικεντρωθεί στον τομέα της τεχνολογίας γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τα πλεονεκτήματα που κάνουν τη χώρα ιδανικό tech προορισμό, σχολίασε.

Aξιοσημείωτα ήταν τα όσα παρέθεσε και ο CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Chairman του Tech Island, Αντώνης Πολεµίτης. Όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει τη βάση για να κτίσει πάνω της, παρέχοντας όσα απαιτούν οι τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Ακολούθησε σύγκριση ανάμεσα στην Κύπρο και τη Σιγκαπούρη μιας και έχουν πολλά κοινά στο εν λόγω πεδίο με βασική διαφορά, βέβαια, τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη της δεύτερης. «Τίποτα δεν μας σταματά από το να το κάνουμε κι εμείς», ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του CEO. «Βασική προϋπόθεση», συμπλήρωσε, «είναι η προσέλκυση ικανού προσωπικού για να τις στελεχώσει».

Σε ανασκόπηση των κύριων διεθνών εξελίξεων προέβη η πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Επιχειρήσεων και Ξένων Επενδύσεων του ΣΕΛΚ, Μαρία Ζαβρού. Συζητώντας στο πάνελ για το εν λόγω ζήτημα, η κ. Ζαβρού τόνισε όπως λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα τεκταινόμενα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος. Η στρατηγική τοποθεσία του νησιού, η ασφάλεια και το νομικό πλαίσιο είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η χώρα προσελκύει τέτοιου είδους εταιρείες, συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Η τεχνολογία ως προστιθέμενη αξία στην κατοικία και η νέα πρόταση της Cablenet
Ανατροπή στην κορυφή... Ποιο λιμάνι πέρασε στην πρώτη θέση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων
Hassle-Free Living: Η λύση της Cablenet που αλλάζει τους κανόνες στο real estate
Έρευνα για τον τομέα της έξυπνης ρομποτικής από το AUB-Επιχορήγηση €100.000 από ΙδΕΚ
Σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες για τους Κύπριους εκπαιδευτικούς σε προσυνεδριακή εσπερίδα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις
Οι εργαζόμενοι πίσω από τη δράση: Όταν η κοινωνική ευθύνη γίνεται καθημερινή πράξη στην XM
Η Ablebook ενισχύει την προσβασιμότητα στα Costa Coffee και προσφέρει 20% έκπτωση στους κατόχους AbleCard
Μ. Χατζημανώλη: Ψηφιακός μετασχηματισμός και περιβαλλοντική βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για την ναυτιλία
Η ΜΟ.Κ.Α.Σ. και η δύναμη των συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος
Σε περιπέτειες για τα πνευματικά δικαιώματα η Κύπρος-Γιατί ελλοχεύει κίνδυνος κυρώσεων από την Ε.Ε.