Powered by

Η λειτουργία των «Glamping» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου

Τη συζήτηση τροποποιητικού νομοσχεδίου που εισάγει πρόνοιες για τη λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων πολυτελείας, γνωστών και ως «Glamping» ξεκίνησε την Τρίτη η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο και οι σχετικοί κανονισμοί  εκσυγχρονίζουν τις πρόνοιες που ρυθμίζουν τη δημιουργία και την λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία των τουριστικών κατασκηνώσεων, οι οποίες με το παρόν νομοσχέδιο θα δύναται να κατατάσσονται στις τάξεις πολυτελείας, Α, Β και άνευ τάξης, όπως το ίδιο προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων. Παράλληλα εισάγονται νέες διατάξεις που θα ρυθμίζουν την ανάπτυξη των «κατασκηνώσεων πολυτελείας “Glamping”», μιας νέας διεθνούς τάσης στο τουρισμό η οποία αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα και συνδέεται με την εμπειρία πολυτελούς διαμονής στην ύπαιθρο.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, οι συγκεκριμένες αναπτύξεις αναμένεται να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην περαιτέρω ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και των περιοχών της υπαίθρου και παράλληλα να προσελκύσουν νέα τμήματα τουριστικών αγορών.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου χαιρετίστηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής, με τον Πρόεδρό της Κυριάκο Χατζηγιάννη να δηλώνει πως το «γκλάμπινγκ βρίσκεται προς την απόλυτα αναγκαία και σωστή κατεύθυνση» αφού θα αποτελέσει κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος διαβεβαίωσε ότι το όραμα και ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι ούτε η αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, για το οποίο εκφράστηκε ανησυχία, ούτε οι μεγάλες επιχειρήσεις. «Ο πρώτος λόγος που θέλαμε να κάνουμε το νομοσχέδιο είναι για να βοηθήσουμε τις ορεινές περιοχές, την ύπαιθρο και τις μικρές οικογένειες που θέλουν να κάνουν μια δική τους επιχείρηση και όχι να προκαλέσουμε θέματα στο δάσος», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού Θεοφάνης Τρύφωνος ανέφερε επίσης ενώπιον της επιτροπής ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων κατασκηνωτικών χώρων δεν επηρεάζουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού αφορούν αναπτύξεις κυρίως σε ορεινές περιοχές. «Έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα ξενοδοχειακή βιομηχανία και σίγουρα λόγω των δραστηριοτήτων, οι τοπικές κοινωνίες ενισχύονται και οι τοπικές επιχειρήσεις διότι κάποιος που θα διαμένει μέσα στο δάσος σίγουρα θα κάνει περιπατητικές διαδρομές», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης και της βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος τέτοιου είδους αλλαγές είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες.  «Η προσφορά νέων υπηρεσιών στους επισκέπτες είναι κάτι το οποίο ενθαρρύνουμε», ανέφερε.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων εξέφρασε ενδοιασμούς για το ότι τα κριτήρια αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες μικρές επιχειρήσεις ή οικογενειακές επιχειρήσεις σε διάφορες κοινότητες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα.

Δειτε Επισης

Τρικυμία στο Lady's Mile... Άλλα οι Βρετανικές Βάσεις, άλλα το Τμ. Περιβάλλοντος για πιθανή ρύπανση των υδάτων
Κ. Κουμής: Ιανουάριο του 2027 οι υπογραφές για την Μαρίνα της Πάφου στα Πότιμα-'Εργο που θα δώσει πρόσθετη αξία
Χρ. Αγγελίδης: Δίκαιες λύσεις στο υδατικό, ώστε το τουριστικό μας προϊόν στην Πάφο να είναι αποτελεσματικό
Ευριπίδης Λοϊζίδης: Ξενίζει τους ξενοδόχους της Πάφου η απόφαση για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Έκπληξη και απογοήτευση
fuTOURiSME: 12 καινοτόμα έργα που μεταμορφώνουν τον κυπριακό τουρισμό με χρηματοδότηση €30.000
Chateau Punin: Κυπριακό κάστρο, μεταμορφώνεται στο πρώτο Château οινοποιείο στην Κύπρο
Wizz Air: Birthday promo week με πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις κάτω από €20,99
Οι προβλέψεις της Deloitte για τις τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας έως το 2040
WTTC: Οι ΗΠΑ θα χάσουν $12,5 δις από τον τουρισμό το 2025 λόγω μεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ
«Θα εξυπηρετούμε ολόκληρη την Ευρώπη από την Κύπρο»-H Thomas Cook India και επίσημα στο νησί μας (pics)