Powered by

Επένδυση 88 δισ. δολαρίων της Intel στην Ευρώπη

Η εταιρεία Intel επέλεξε τη Γερμανία για να δημιουργήσει ένα τεράστιο συγκρότημα κατασκευής επεξεργαστών, δίνοντας τις πρώτες λεπτομέρειες για επένδυση $88 δισ. σε όλη την Ευρώπη,  η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές και να διευκολύνει την κρίση εφοδιασμού για τους κατασκευαστές.

Το σχέδιο είναι το πιο πρόσφατο από έναν μεγάλο κατασκευαστή ημιαγωγών, καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να καλύψει την έκρηξη της ζήτησης για τσιπ που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από smartphone μέχρι αυτοκίνητα, αν και δεν θα υπάρξει γρήγορη λύση καθώς τα νέα γερμανικά εργοστάσια δεν θα συνδεθούν μέχρι το 2027.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ επεκτείνει τις επενδύσεις της σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του υφιστάμενου εργοστασίου της στην Ιρλανδία, της δημιουργίας μιας μονάδας σχεδιασμού και έρευνας στη Γαλλία και ενός χώρου συσκευασίας και συναρμολόγησης στην Ιταλία.

Οι αρχικές δαπάνες θα ανέλθουν συνολικά σε 33 δισεκατομμύρια ευρώ (36 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πιθανό να είναι ο βασικός πελάτης για τσιπ αιχμής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τεχνολογία τόσο μικρή, όσο 2 νανόμετρα.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen τόνισε το πρόβλημα που προκλήθηκε από την έλλειψη τσιπ, την Τρίτη, λέγοντας ότι πούλησε δύο εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα από ό,τι είχε προγραμματίσει πέρυσι λόγω του ζητήματος.

Η ανακοίνωση της Intel έρχεται αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον περασμένο μήνα σχέδια για την ενθάρρυνση της κατασκευής τσιπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προτεινόμενη νέα νομοθεσία για τη διευκόλυνση των κανόνων κρατικής ενίσχυσης για εργοστάσια τσιπ και για πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κατασκευαστές τσιπ επιδιώκουν να δημιουργήσουν περισσότερα εργοστάσια για την κατασκευή προηγμένων και μικρότερων τσιπ για χρήση σε premium smartphone, όπως τα τελευταία iPhone της Apple που χρησιμοποιούν τσιπ με τεχνολογία 5 νανομέτρων. Ένα νανόμετρο έχει πλάτος μόλις κάποια άτομα.

Η αναλύτρια της Bernstein Research, Στέισι Ράσγκον ήταν σίγουρη ότι η Intel θα μπορούσε να διαχειριστεί την ανάπτυξη των επενδύσεων για να καλύψει τη ζήτηση στο μέλλον και ήταν θετική στην επέκταση με κρατικές επιδοτήσεις.

«Μέρος της στρατηγικής αυτή τη στιγμή είναι να πάμε σε όλο τον κόσμο και να παρακαλέσουμε για χρήματα», είπε η Ράσγκον. «Αν υπάρχει χρόνος να τρέξουμε σε όλο τον κόσμο ζητιανεύοντας χρήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ημιαγωγών, τώρα είναι η ώρα», πρόσθεσε.

Η Intel θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, δημιουργώντας 7.000 θέσεις εργασίας στις κατασκευές, 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην εταιρεία και δεκάδες χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας σε προμηθευτές και συνεργάτες, ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια ιρλανδική εγκατάσταση που θα ανεβάσει τη συνολική επένδυσή της στην Ιρλανδία σε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι επίσης σε συνομιλίες με την Ιταλία για ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης και συσκευασίας τσιπ για μια πιθανή επένδυση ύψους έως και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μεταξύ 2025 και 2027.

Στη Γαλλία, η Intel σχεδιάζει να κατασκευάσει το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό της κέντρο, δημιουργώντας 1.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας. Η εταιρεία θα αυξήσει επίσης τον εργαστηριακό της χώρο στην Πολωνία και σχεδιάζει να ιδρύσει κοινά εργαστήρια με το Υπερυπολογιστικό Κέντρο της Βαρκελώνης στην Ισπανία για προηγμένους υπολογιστές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Πατ Γκέλσινγκερ είχε ανακοινώσει σχέδια τον Σεπτέμβριο να δαπανήσει 88 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία και η επιλογή των τοποθεσιών έρχεται αφού ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, πρόσφεραν μεγάλα κίνητρα για να προσελκύσουν τον κατασκευαστή τσιπ να επενδύσει στις χώρες τους.

Η επιλογή για λειτουργία των εργοστασίων της σε διαφορετικές τοποθεσίες θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να λάβει περισσότερες επιδοτήσεις από διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, η Intel θα πρέπει να διαπραγματευτεί με κάθε ευρωπαϊκή χώρα όπου εγκαθιστά εγκαταστάσεις για κρατική βοήθεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν. Είπε επίσης ότι η Επιτροπή συνομιλεί με άλλους κατασκευαστές τσιπ και ελπίζει να κάνει παρόμοιες ανακοινώσεις τους επόμενους μήνες, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο