Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας προανήγγειλε η Φον Ντερ Λάιεν
09:37 - 12 Μαρτίου 2022
Μέτρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, απαγόρευση της εξαγωγής προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία, απαγόρευση εισαγωγών αγαθών από τη βιομηχανία σιδήρου και ατσαλιού από τη Ρωσία και απαγόρευση στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας περιλαμβάνει το τέταρτο πακέτο κυρώσεων το οποίο προανήγγειλε σε δήλωσή της την Παρασκευή η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συντονισμό με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ομάδα των G7.
«Η ανελέητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Πολίτες δέχονται ανηλεείς επιθέσεις, μεταξύ άλλων σε σχολεία, συγκροτήματα διαμερισμάτων και νοσοκομεία. Και παρά τις κατ’ επανάληψη προτάσεις της Ουκρανικής πλευράς, η Ρωσία δεν έχει επιδείξει καμία βούληση να συνεργαστεί κατά σοβαρό τρόπο σε διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν.
«Αντί για αυτό, το μόνο που ακούμε είναι νέα ψέματα και ψευδείς κατηγορίες», ενώ «κατά κυνικό τρόπο, είτε οι ανθρωπιστικοί δεν ανοίγουν είτε δέχονται βομβαρδισμούς από Ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την ανακοίνωσή τους», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η ΕΕ και οι εταίροι της στους G7 συνεχίζουν να εργάζονται συντονισμένα για την αύξηση της οικονομικής πίεσης κατά του Κρεμλίνου, σημειώνοντας πως τα τρία πακέτα κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί και επεκταθεί έχουν ήδη πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, με το ρούβλι να χάνει την αξία του, πολλές ρωσικές τράπεζες να έχουν αποκοπεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και εταιρείες να εγκαταλείπουν τη χώρα, η μια μετά την άλλη.
«Αύριο θα υιοθετήσουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρο για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την αποστέρηση της από τους πόρους με τους οποίους χρηματοδοτεί αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο» πρόσθεσε.
Τα μέτρα τα οποία προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι τα ακόλουθα:
- Απόσυρση του καθεστώτος του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία, καταργώντας έτσι «σημαντικά οφέλη που η Ρωσία απολαμβάνει ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», κάτι που σημαίνει πως «οι Ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας». Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, «θα εργαστούμε επίσης για την αναστολή των δικαιωμάτων μέλους της Ρωσίας σε μεγάλους πολυμερείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα» και θα διασφαλιστεί πως η Ρωσία δεν θα μπορεί να αντλήσει «χρηματοδότηση, δάνεια, ή άλλα οφέλη από αυτούς τους οργανισμούς» καθώς η Ρωσία «δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα να αναμένει πως θα επωφελείται από το προνόμιο του να είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομικής τάξης».
- Συνέχιση της πίεσης στις Ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν καθώς και στις οικογένειες όσων τους διευκολύνουν, με τους Υπουργούς Χρηματοοικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των G7 να συναντώνται την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας για στοχοποίηση των συνεργατών του Ρώσου Προέδρου.
- Διασφάλιση πως το ρωσικό κράτος και ελίτ «δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πόρους σε κρυπτονομίσματα για να προσπεράσουν τις κυρώσεις», σταματώντας τους κύκλους που πρόσκεινται στον Πούτιν και τους καθοδηγητές του πολέμου από το να χρησιμοποιούν αυτούς τους πόρους για να αυξάνουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους.
- Απαγόρευση της εξαγωγής «ειδών πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία, ως ένα απ’ ευθείας πλήγμα στη Ρωσική ελίτ», με την κ. φον ντερ Λάιεν να τονίζει πως «αυτοί που συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν πάνω σε αθώους στην Ουκρανία».
- Απαγόρευση της εισαγωγής σημαντικών αγαθών από τη βιομηχανία σιδήρου και ατσαλιού της Ρωσίας, κάτι που θα στερήσει το σύστημα της χώρας από δισεκατομμύρια εξαγωγών.
- Πρόταση για απαγόρευση μεγάλων Ευρωπαϊκών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, η οποία θα καλύπτει«όλες τις επενδύσεις, μεταφορά τεχνολογίας, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» και τα λοιπά για τον συγκεκριμένο τομέα.