Powered by

Reuters: Εξετάζει την αποχώρηση από τη Ρωσία η Raiffeisen Bank

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Ρωσία, αναφέρουν πηγές στο Reuters, σε μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει την πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που θα το κάνει, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια τέτοια απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να εγκαταλείψουν τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία, δεν είναι άμεση, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν οι δραστηριότητες της σε αυτές τις χώρες, χρειαστούν περαιτέρω μετρητά ή κεφάλαια, ανέφερε μια εκ των πηγών.

Η RBI δραστηριοποιείται στη Ρωσία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 30 χρόνια, και οι δραστηριότητες της εκεί (αποτελεί τη 10η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με βάση τα assets), συνέβαλαν πέρυσι με το ένα τρίτο των καθαρών κερδών του ομίλου των 1,5 δισ. Ευρώ.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δείχνει πως ορισμένες ξένες επιχειρήσεις με δραστηριότητες στη Ρωσία, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις βαριές κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση, και στην επακόλουθη αναταραχή που έχει κυριεύσει τις ρωσικές αγορές.

Μια δεύτερη πηγή τόνισε ότι η αυστριακή τράπεζα θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη Ρωσία και την Ουκρανία, παραδίδοντας την ιδιοκτησία σε άλλη οντότητα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Μια προσωρινή αναστολή της δραστηριότητας αποτελεί επίσης επιλογή, τόνισε η πηγή.

Η ρωσική θυγατρική της RBI ανέφερε σε ανακοίνωση ότι "η Raiffeisenbank σχεδιάζει να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη διαθεσιμότητα των χρηματοοικονομικών της υπηρεσιών για τους πελάτες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις εντολές της ρυθμιστικής αρχής”.

Το πιθανό κόστος της RBI από την έξοδο από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι αδιευκρίνιστο. Και οι δύο πηγές δηλώνουν ότι ήταν αρκετά εύρωστη οικονομικά για να αντέξει οποιαδήποτε διακοπή των τραπεζικών της δραστηριοτήτων εκεί,.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε πως οποιαδήποτε απόφαση να αφήσει τη Ρωσία, θα έπρεπε να γίνει σε συντονισμό με την κεντρική τράπεζα, η οποία μπορεί να επιβάλει τους δικούς της όρους.

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο