Powered by

«Θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών»

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίσουν πιέσεις στο έσοδα από τόκους, λέει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morning Star, τονίζοντας πως οι τράπεζες θα πρέπει εστιάζουν σε προγράμματα εξοικονόμησης του κόστους.

«Αναμένουμε πιέσεις στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα να συνεχίσουν και το 2022, παρά τα καλά αποτελέσματα του 2021, τα υποκείμενα έσοδα βρίσκονται υπό πίεση και αυτό ισχύει για αρκετά χρόνια και αποτελεί μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της Βορείου Αμερικής», ανέφερε η Βιταλίν Γετεριάν, Ανώτερη Αντιπρόεδρος για διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του DBRS Morning Star, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου με αφορμή την έκθεση που εξέδωσε ο οίκος για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2022.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2021 παρουσίασαν βελτίωση η οποία στηρίχθηκε στο ότι οι τράπεζες έλαβαν λιγότερες προβλέψεις για απομείωση δανείων το 2021 (σε σύγκριση με το 2020 κατά την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού), με κάποιες τράπεζες το 2021 να παρουσιάζουν και αντιστροφή προβλέψεων, ενώ ευνοήθηκαν από τα σημαντικά μέτρα στήριξης τόσο από τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και από τις κυβερνήσεις.

Υπό τη προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αυξήσει τα βασικά της επιτόκια το 2022, πρόσθεσε, αυτό θα συνεχίσει να επιφέρει πίεση στο ΝΙΙ, που είναι ο κύριος συνεισφορέας στα κέρδη.

Εξάλλου, η Μαρία Ρίβας, επίσης εκ των ανώτερων αντιπροέδρων του DBRS Morning Star επεσήμανε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν επιδείξει σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού μέχρι σήμερα, αν και μερική επιδείνωση πέρασε στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω των δανείων που ταξινομήθηκαν στο στάδιο 2 του προτύπου IFRS 9, που καταδεικνύει την αύξηση του κινδύνου.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι κάποια επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού είναι πιθανή το 2022 και ειδικότερα σε χώρες όπου ιστορικά η οικονομική ανάκαμψη χρειάστηκε περισσότερο χρόνο να υλοποιηθεί», είπε.

Η κ. Ρίβας είπε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισήλθαν στην πανδημία με σχετικά χαμηλά ΜΕΔ και πρόσθεσε ότι όλες ο χώρες βοηθούμενες από κυβερνητικά μέτρα στήριξης, συνέχισαν να μειώνουν τα ΜΕΔ τους, παρά την πανδημία.

Σημείωσε δε ότι οι τράπεζες στηρίχθηκαν στα διάφορα κυβερνητικά μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων της πανδημίας όπως τα προγράμματα αναστολής καταβολής δόσεων, επιδότηση επιτοκίων, τα συστήματα πληρωμένης άδειας και τα ανεργιακά επιδόματα, μέτρα τα οποία δεν αναμένεται να συνεχιστούν και το 2022.

«Αναμένουμε επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού να συμβεί το 2022, αλλά αυτή θα είναι διαχειρίσιμη πρόσθεσε», επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι χαμηλό.

Ωστόσο, σε ερώτηση για το ρίσκο που φέρουν τράπεζες με υψηλό ποσοστό ΜΕΔ, η Ελίζαμπεθ Ράντμαν επικεφαλής για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είπε πως η ανησυχία αφορά τράπεζες με υψηλά ΜΕΔ όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίες πρέπει να μειώσουν τα ΜΕΔ.

«Πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στις τράπεζες όπου η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού ιστορικά αποτελούσε πρόβλημα και η επίλυση των ΜΕΔ χρειάζεται περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στη συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.
Μπενζαμέν Αντάντ: Ανισοβαρής η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Ε.Ε.-Θα προσφέρει προσωρινή σταθερότητα
Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Ισορροπημένοι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
Προς παράταση 90 ημερών στην εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ και Κίνας-Νέος γύρος συνομιλιών στη Στοκχόλμη
Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα