Powered by

Τουρκία: Ρεκόρ πωλήσεων συναλλάγματος από Κεντρική Τράπεζα προς κρατική εταιρεία

Επίπεδα ρεκόρ κατέγραψαν οι πωλήσεις ξένου συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προς την κρατική εταιρεία εισαγωγών ενέργειας Botas, καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου διευρύνουν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η νομισματική Αρχή της Τουρκίας πώλησε τον Ιανουάριο του 2022 ξένο συνάλλαγμα, αξίας 4,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη Botas, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

 

Αυτό είναι το υψηλότερο μηνιαίο ποσό από τον Ιούνιο του 2013. Οι πωλήσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθαν συνολικά στα 9,99 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών ενέργειας και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 44% το 2021 έχουν προκαλέσει «πανωλεθρία» στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας. Τον Ιανουάριο, το μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα έφτασε σε υψηλό δεκαετίας, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 48,7%, σε ετήσια βάση, σε υψηλό 20 ετών.

Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα έθεσαν σε περαιτέρω αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του σχεδίου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω χαμηλών επιτοκίων και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, μεταδίδει το Bloomberg.

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα δημοσιεύσει στοιχεία τρεχουσών συναλλαγών για τον Δεκέμβριο στις 11 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν να καταγραφεί έλλειμμα τον δεύτερο μήνα του έτους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60