Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Τέσσερις δεκαετίες στην κορυφή
07:30 - 07 Φεβρουαρίου 2022

To 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά, με τη συνεχιζόμενη πανδημία να δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις, κυρίως για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού και με «όπλο» την 40χρονη εμπειρία του, την εξειδίκευση, την επιστημονικότητα και τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, συνέβαλε τα μέγιστα στην παροχή καινοτόμων, ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τους εξεταζόμενους, παρά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία. Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει την στρατηγική του ανάπτυξη στην Κύπρο, δίνοντας σάρκα και οστά σε σχεδιασμούς που εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας για την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των εξεταζόμενων.
Πρωτοποριακά έργα
Η ιστορία του Ομίλου Εταιρειών Υγείας ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ξεκίνησε το 1981, όταν ο Ευάγγελος Σπανός (1943-2020) ίδρυσε ένα μικρό εξειδικευμένο ενδοκρινολογικό εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εξαρχής ξεχώρισε για την καινοτομία του στις ραδιοαναλύσεις και τα συστήματα εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Η μικρή εκείνη οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε, μέσα σε λίγα χρόνια, στο πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο της Ελλάδας.
Στην Κύπρο, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2017, όταν στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, επιλέχθηκε για να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να στελεχώσει το κλινικό εργαστήριο εντός των εγκαταστάσεων του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, σε συνεργασία με το Χημείο Γιαννουκά.
Επενδύοντας περαιτέρω στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο, ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Χημείου Γιαννουκά στο τέλος του ίδιου έτους, ενώ το 2018 εξαγόρασε πλήρως το Διαγνωστικό Κέντρο Άλφα Εύρεσις, δημιουργώντας έναν πρωτοποριακό, για τα κυπριακά δεδομένα, φορέα παροχής ολοκληρωμένων διαγνωστικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σήμερα, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, αποτελεί κορυφαίο ιδιωτικό φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με περισσότερα από 56 διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία δέχονται πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως.
Πρωτοπορία με Πολυδύναμο
Το 2020 ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ προχώρησε σε μια κορυφαία επένδυση: Δημιούργησε στη Λευκωσία το πρώτο Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο της Κύπρου. Πρόκειται για έναν σύγχρονο χώρο που απλώνεται σε τρία επίπεδα, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ο οποίος συνδυάζει τη δυνατότητα για ολοκληρωμένες λύσεις εργαστηριακών αναλύσεων και διαγνωστικές εξετάσεις κάτω από την ίδια στέγη. Στόχος και αυτής της προσπάθειας ήταν η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, διατηρώντας την αρχή με την οποία πορεύεται: «Προσβασιμότητα για όλους», αφού στο κέντρο δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ ασθενών ΓεΣΥ και ασθενών που έρχονται ιδιωτικά.
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, το Πολυδύναμο Κέντρο του Ομίλου έχει εξοπλιστεί με μαγνητικό τομογράφο (MRI) 3 Tesla, τον πρώτο του είδους του με τεχνητή νοημοσύνη, σε Κύπρο και Ελλάδα και μόλις τον τρίτο που έχει εγκαταστήσει η Siemens στην Ευρώπη, ο οποίος αξιοποιώντας τις δυνατότητες διασύνδεσής του με διεθνείς βάσεις δεδομένων προσφέρει τα πλέον έγκυρα και ακριβή διαγνωστικά αποτελέσματα.
Παράλληλα το Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο διαθέτει νέο 3D Ψηφιακό Μαστογράφο με Τομοσύνθεση, ΜΟΠ/DEXA με επιπλέον ειδικό λογισμικό πλήρους λιπομέτρησης, πολλαπλούς Υπερήχους (U/S) Fibroscan, καθώς και νέο σύγχρονο και χαμηλής ακτινοβολίας Ψηφιακό X-Ray.
«Θεωρώ ότι οι χιλιάδες επισκέπτες που επέλεξαν το Πολυδύναμο Διαγνωστικό μας Κέντρο στη Λευκωσία κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, από κοινού με τους πέραν των 100.000 εξεταζόμενους που μας εμπιστεύονται ετησίως σε παγκύπρια βάση, αντιλαμβάνονται έμπρακτα τη σημασία που δίνουμε στην αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Κύπρου και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε διάκριση», δηλώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, κ. Γιώργος Σπανός.
Κορυφαία ποιότητα και έρευνα
Όντας μέλη του Ομίλου Βιοιατρική, το Χημείο Γιαννουκά και το Άλφα Εύρεσις έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια σειρά από πρωτοποριακές υπηρεσίες, όπως εξειδικευμένες εξετάσεις κλινικού εργαστηρίου, πολλές από τις οποίες δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ και δεν προσφέρονται από άλλο πάροχο στην Κύπρο, αλλά δύνανται να πραγματοποιηθούν με δειγματοληψία στην Κύπρο και σε συνεργασία με τα κεντρικά εργαστήρια του Ομίλου στην Ελλάδα ή με πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς του εξωτερικού, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά δε τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, είναι δυνατή η λήψη δεύτερης εξειδικευμένης γνώμης από το εκτεταμένο δίκτυο ιατρών του Ομίλου στην Ελλάδα.
Ακόμη, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο έχει συνάψει Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με στόχο τη διάδοση προγραμμάτων έρευνας και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την ανάπτυξη και διάχυση τεχνογνωσίας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ξεχώρισε το περασμένο καλοκαίρι η ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας των πρώτων αποτελεσμάτων μεγάλης έρευνας για τα επίπεδα αντισωμάτων του κυπριακού πληθυσμού στον κορωνοϊό, στην οποία ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συνέβαλε ενεργά, διενεργώντας τις δειγματοληψίες παγκύπρια στα 16 δειγματοληπτικά κέντρα του Χημείου Γιαννουκά, και τις μετρήσεις των αντισωμάτων στα εργαστήριά του, με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων αναλυτών της SIEMENS.
Παράλληλα, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ως ο πρώτος ιδιωτικός φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αναγνώρισε την αναγκαιότητα της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης ποιότητας, με ορθολογικά, επιστημονικά, λειτουργικά και περιβαλλοντολογικά πρότυπα, έχει διακριθεί με μια σειρά από διαπιστεύσεις και ISO τόσο για τα κλινικά εργαστήρια όσο και για τα ακτινοδιαγνωστικά του κέντρα, στο πλαίσιο της διαχρονικής προσήλωσης στην καλύτερη δυνατή ικανοποίηση των αναγκών των εξεταζόμενων.
Με το βλέμμα στο μέλλον
Η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με καινοτόμα εργαλεία εύκολα προσβάσιμα σε όλους και με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, ήταν άλλωστε εξαρχής το όραμα του ιδρυτή Ευάγγελου Σπανού από την πρώτη στιγμή στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Ένα όραμα το οποίο αγκαλιάζουν σήμερα όλα τα μέλη του Ομίλου, καταφέρνοντας με βήματα σταθερά και αποφασιστικά να το υλοποιούν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντός του τρέχοντος έτους, εγκαθίσταται στο Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο κλινικό εργαστήριο: Ένας state-of-the-art χώρος όπου η όλη διαδικασία, από τη λήψη του δείγματος, μέχρι τη ρομποτική διαχείριση και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων θα γίνεται αυτοματοποιημένα, μεγιστοποιώντας έτσι την ποιότητα και αξιοπιστία των εξετάσεων και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο διεκπεραίωσης και την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Οι δε επισκέπτες θα έχουν οπτική πρόσβαση σε όλη τη διαδικασία. Είναι σημαντικό εξάλλου να αναφερθεί ότι ο σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός (υφιστάμενος και νέος) που διαθέτει ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχει σημαντικά μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο σώμα του ασθενή. Το γεγονός αυτό, παράλληλα με την ενσωμάτωση πράσινων λύσεων στα κέντρα Ομίλου, είναι σημαντικά βήματα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Ο Όμιλος είναι υποψήφιος στα In Business Awards 2021 στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.