ATAD3: Στη τσιμπίδα του φόρου το «κέλυφος» εικονικών οντοτήτων
09:25 - 07 Φεβρουαρίου 2022

Βασική πρωτοβουλία για καταπολέμηση της κατάχρησης εικονικών οντοτήτων (shell companies) για αθέμιτους φορολογικούς σκοπούς παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν. Με την πρόταση της οδηγίας Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD3) διασφαλίζεται πως οι οντότητες στην ΕΕ οι οποίες έχουν μηδενική ή ελάχιστη οικονομική δραστηριότητα δεν θα μπορούν να επωφελούνται από φορολογικά πλεονεκτήματα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προστασία των ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και πως οι απλοί φορολογούμενοι δεν υφίστανται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας όσων προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί.
Γιατί αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα οι εικονικές εταιρείες;
Aν και οι εικονικές οντότητες, ή οντότητες-γραμματοθυρίδες, μπορούν να έχουν χρήσιμες εμπορικές και επιχειρηματικές λειτουργίες, ορισμένοι διεθνείς όμιλοι ή ακόμη και φυσικά πρόσωπα τις καταχρώνται για σκοπούς επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού ή ξεκάθαρης φοροδιαφυγής. Ορισμένες επιχειρήσεις κατευθύνουν χρηματοοικονομικές ροές προς εικονικές οντότητες σε δικαιοδοσίες με μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία ή σε δικαιοδοσίες όπου είναι εύκολο να αποφευχθεί η καταβολή φόρων. Ομοίως, ορισμένα φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούν εικονικές οντότητες με σκοπό να «προστατεύσουν» περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα από φόρους ή από διεκδίκηση κάποιου άλλου προσώπου, είτε στη χώρα διαμονής τους είτε στη χώρα όπου βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία.
Με την εν λόγω οδηγία, ο μακροχρόνιος αγώνας της ΕΕ για την καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών ρυθμίσεων και την επίτευξη μεγαλύτερης εταιρικής διαφάνειας περνάει στο επόμενο στάδιο. Χάρη στις νέες απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής στοιχείων θα είναι πιο δύσκολο για τις εικονικές εταιρείες να επωφελούνται από αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα, ενώ οι εθνικές αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν πιο εύκολα τις περιπτώσεις κατάχρησης που προκύπτουν από τη χρήση εικονικών εταιρειών.
Τι θα προβλέπουν οι νέοι κανόνες;
Η πρόταση καθορίζει αντικειμενικούς δείκτες που βοηθούν τις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τις εταιρείες που υπάρχουν «μόνο στα χαρτιά»: οι εικονικές εταιρείες που εντοπίζονται με τον τρόπο αυτό θα υπόκεινται σε νέες υποχρεώσεις υποβολής φορολογικών στοιχείων σε ετήσια βάση και δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από φορολογικά πλεονεκτήματα (όπως, για παράδειγμα, χρήση των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, εφαρμογή της Οδηγίας Μητρικών Θυγατρικών, της Οδηγίας Τόκων και Δικαιωμάτων κ.λπ.).
Πώς η πρόταση καταπολεμά τη φοροδιαφυγή;
Η πρόταση σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, αφού εγκριθεί από τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης μέτρων της Επιτροπής που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών. Στο πλαίσιο της ίδιας ευρύτερης πρωτοβουλίας η Επιτροπή πρότεινε επίσης, τον Δεκέμβριο του 2021, την ταχύτατη θέση σε ισχύ της διεθνούς συμφωνίας για ελάχιστη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Το 2022 η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια ακόμη πρόταση όσον αφορά τη διαφάνεια, η οποία θα απαιτεί από ορισμένες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να δημοσιεύουν τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους, καθώς και την 8η οδηγία σχετικά με τη διοικητική συνεργασία, η οποία θα παρέχει στις φορολογικές διοικήσεις τις πληροφορίες που χρειάζονται για την κάλυψη των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων (DAC 8). Πέρα και από την πρωτοβουλία αυτή, που αφορά την κατάσταση εντός της ΕΕ, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το 2022 και μιαν ακόμη νέα πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με τις εικονικές οντότητες εκτός της Ε.Ε.
Πώς θα πορευτούμε στο νέο περιβάλλον;
Για τους όρους προσδιορισμού των εικονικών οντοτήτων και τις φορολογικές συνέπειες από τη χρήση των εικονικών οντοτήτων τόσο για την ίδια την εικονική οντότητα όσο και για εταιρίες που σχετίζονται με εικονικές οντότητες θα μιλήσει ενώπιον του 5ου Cyprus International Tax Conference ο Jasper Korving, Senior Manager στη Deloitte Ολλανδίας και Assistant Professor στο Maastricht University Ολλανδίας.
Το 5ο Cyprus International Tax Conference διοργανώνει η ΙΜΗ την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 στο Ξενοδοχείο Hilton Nicosia όπου διακεκριμένοι ομιλητές από την τοπική αγορά και το εξωτερικό θα μοιραστούν τις γνώσεις και απόψεις τους σχετικά με τις πρόσφατες φορολογικές εξελίξεις, ενώ θα αναφερθούν εκτενώς και σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του χώρου σε διεθνές επίπεδο.
To συνέδριο απευθύνεται προς επαγγελματίες από τους παρακάτω κλάδους:
- λογιστικές, ελεγκτικές και φορολογικές επιχειρήσεις
- τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
- δικηγορικά γραφεία και νομικοί σύμβουλοι
- επιχειρήσεις παροχής εταιρικών υπηρεσιών
- συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρήσεων
- εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων
- επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών
- εταιρείες παροχής καταπιστευματικών υπηρεσιών
- σχετικοί ρυθμιστικοί φορείς και κυβερνητικές αρχές
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μπορείτε να δηλώσετε εγγραφή ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Οργανωτές: ΙΜΗ
Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): Deloitte Cyprus, NSS Tax Management & Consulting
Με τη στήριξη: Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Association of Chartered Certified Accountants, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου
Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:
Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com
Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com