Scope Ratings: «Βλέπει» ανάπτυξη 9,3% για την Ελλάδα το 2021
19:14 - 07 Φεβρουαρίου 2022
Ανάπτυξη 9,3% το 2021, 4,4% το 2022 και 2,5% το 2023 προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο οίκος Scope Ratings. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του οίκου αξιολόγησης για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, στο πλαίσιο της καθιερωμένης έκθεσης ελέγχου αξιολόγησης την οποία πραγματοποιεί ο οίκος κάθε έξι με 12 μήνες και η οποία δεν αποτελεί έκθεση αξιολόγησης.
Ο οίκος Scope Ratings άφησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του αξιόχρεου στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές και η Γερμανία αναμένεται να συνεχίσει την στήριξη των χωρών του Νότου.
Οι αναλυτές του Scope Ratings εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 9,3% την προηγούμενη χρονιά (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,9%). Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος βλέπουν μείωσή του στο 198,7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2021 και στο 192,2% στα τέλη του 2022, ενώ υπολογίζουν ότι θα πέσει κάτω από το φράγμα του 180% έως το 2026. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα βλέπουν δραστική συρρίκνωση στο 4,8% φέτος από 9,5% το 2021.
Οι παράγοντες που στηρίζουν την αξιολόγηση BB+ για την ελληνική οικονομία είναι:
α) Η στήριξη δημοσιονομική και νομισματική από την Ευρώπη. Σε αυτή περιλαμβάνεται η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα ελληνικά ομόλογα στις επανεπενδύσεις του PEPP, αλλά και τα 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
β) Το ενισχυμένο προφίλ του δημοσίου χρέους
γ) Οι μεταρρυθμίσεις που έουν μειώσει το βάρος των κόκκινων δανείων και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Από την άλλη οι προκλήσεις για το αξιόχρεο της Ελλάδας είναι:
α) το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος
β) οι επίμονες αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος
γ) οι δομικές αδυναμίες στη μορφή των χαμηλών μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και της περιορισμένης οικονομικής διαφοροποίησης, όπως και οι «ακαμψίες» στην αγορά εργασίας.