Τέλος εποχής για τη λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς

Με κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή θα απαγορεύεται πλέον η πώληση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, στα σημεία πώλησης, ενώ δίνεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για εφαρμογή της νομοθεσίας. Υπέρ ψήφισαν 37 βουλευτές και εναντίον δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Οι κανονισμοί θεσπίζουν την απαγόρευση της διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων στα σημεία πώλησης, την απαγόρευση της παραγωγής, διανομής, πώλησης, παροχής και χρήσης της οξοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας μεταφοράς και την θέσπιση υποχρέωσης στους μεμονωμένους πωλητές προϊόντων και στα οργανωμένα σύνολα πωλητών προϊόντων να προβαίνουν σε δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση της χρήσης της.

Επίσης με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπου χαιρέτησε τη ψήφιση των κανονισμών εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα έρθει στην Ολομέλεια και νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση άλλων πλαστικών μιας χρήσης.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αν και η πανδημία μας έχει πάρει πίσω στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι καταψηφίζουν όχι επειδή διαφωνούν αλλά επειδή δεν έγινε γνωστό που πήγαν τα λεφτά που εξοικονομήθηκαν από την κατάργηση της διάθεσης δωρεάν πλαστικής σακούλας. Παράλληλα είπε ότι θα έρπεπε να υπάρξουν πιο έντονοι έλεγχοι και σχέδια καθαριότητας σε όλη την Κύπρο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι από την ψήφιση της νομοθεσίας το 2017 για κατάργησης της δωρεάν πλαστικής σακούλας υπήρξε μείωση στη χρήση της κατά 80%. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος προσπάθησε τα λεφτά που εξοικονομήθηκαν να χρησιμοποιηθούν για διαφώτιση για το θέμα αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν έδινε άδεια για δημιουργία ειδικού ταμείου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης τόνισε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το θέμα της μείωσης της χρήσης πλαστικών και είπε ότι είναι πολύ σημαντική η πρόνοια που υπάρχει στους κανονισμούς για ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα.

Δειτε Επισης

ΠΑΣΕΑ: Σε κατασκευαστή και ΤΟΜ η ευθύνη για ανακλήσεις-Η κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής για Takata
Σε υπεραγορές και κρεοπωλεία της Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου-Διαβεβαιώνει για την επάρκεια και ποιότητα των προϊόντων
Skroutz.cy: Η νέα καμπάνια «Skroutz.cy: Shop everything» και πού στοχεύει
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσιμπιμένες οι τιμές σε κρέατα και λαχανικά
Jumbo: Αυξημένες κατά 6% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο
Καίει η τιμή του κυπριακού καφέ-Αύξηση 24,6% μέσα σε ένα χρόνο
Η Lidl Κύπρου δίνει πνοή στην ανθρωπιστική βοήθεια
Μ. Αντωνίου: Επάρκεια προϊόντων για το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι-Αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω δασμών
ΑΛΦΑΜΕΓΑ & Bean Bar: €300 δώρο σε κάθε εργαζόμενο-To «ευχαριστώ» στο προσωπικό
Το αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης του Kia EV3 προσφέρει πιο ομαλή οδήγηση και αυξημένη αυτονομία