NIPD GENETICS: Η υψηλότερη ποιότητα στην υγεία

Συνεχής επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιστήμη, με πρώτιστο μέλημα την υγεία των πολιτών

H NIPD Genetics ιδρύθηκε το 2010 ως η πρώτη start-up εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Κύπρο, με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων γενετικής και βιοπληροφορικής ανάλυσης για την παροχή εξειδικευμένων γενετικών εργαστηριακών εξετάσεων, που να διακρίνονται για την ασφάλεια, την υψηλή ακρίβεια και την αξιοπιστία τους.

Ο καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και ιατρικός διευθυντής της NIPD Genetics μιλά για τη δημιουργία της, τα όσα προσφέρει στους Κύπριους πολίτες, τις διακρίσεις και τη διεθνή αναγνώριση καθώς και για το όραμα και τους στόχους της.  

Η πορεία της εταιρείας σε βάθος χρόνου

Στα πρώτα πέντε χρόνια της μεγαλεπήβολης πορείας της στην έρευνα και την καινοτομία, η εταιρεία κατάφερε να τοποθετήσει την Κύπρο στο επίκεντρο των μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών, καθώς το 2015 διέθεσε στην παγκόσμια αγορά τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο νέας γενιάς VERACITY. H NIPD Genetics είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη για την ανάπτυξη και παροχή προηγμένων μοριακών εξετάσεων και τεχνολογιών. Το εύρωστο χαρτοφυλάκιο των γενετικών υπηρεσιών της επεκτείνεται από τον προγεννητικό στον μεταγεννητικό και ογκολογικό τομέα καθώς επίσης στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας. Η τελευταία χρονιά σηματοδότησε επίσης την έναρξη παροχής υπηρεσιών μέσω των καινοτόμων και υπερσύγχρονων κλινικών εργαστηρίων με δειγματοληπτικά κέντρα σε όλη την Κύπρο. Η λειτουργία των εργαστηρίων αυτών περιποιεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για όλη την Κύπρο, γιατί στηρίζεται σε προδιαγραφές εκσυγχρονισμού, αξιοπιστίας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Ανάγκη δημιουργίας κλινικών εργαστηρίων

Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη για δημιουργία ενός υπερσύγχρονου παροχέα κλινικών εργαστηριακών υπηρεσιών, που να αξιοποιεί αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας, παραδίδοντας γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Με αυτή την αφορμή δημιουργήθηκαν τα υπερσύγχρονα κλινικά εργαστήρια με έδρα τη Λευκωσία, τα οποία εξυπηρετούν ένα διευρυνόμενο δίκτυο 11 δειγματοληπτικών κέντρων σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Παραλίμνι και Πάφο. Τα νέα κλινικά εργαστήρια της NIPD Genetics λειτουργούν στη βάση των πιο σύγχρονων προτύπων και είναι εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι επίσης συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, φέρουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και προσφέρουν περισσότερες από 1400 κλινικές εξετάσεις στους τομείς Βιοχημείας, Ανοσολογίας, Ενδοκρινολογίας, Αιματολογίας, Μικροβιολογίας και Μοριακής Διαγνωστικής. Επίσης παρέχουν όλες τις εξετάσεις που αφορούν αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου COVID-19.

Ευρύ Φάσμα Αξιόπιστων Γενετικών Εξετάσεων

Στα υπερσύγχρονα μοριακά εργαστήρια της NIPD Genetics προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα προγεννητικών, προεμφυτευτικών, νεογνικών, μεταγεννητικών, ογκολογικών, καρδιαγγειακών και μεταβολικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, στον τομέα του προγεννητικού ελέγχου παρέχονται οι καινοτόμες μη επεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις VERACITY και VERAgene, με δυνατότητα ασφαλούς και έγκαιρης ανίχνευσης εμβρυϊκών γενετικών παθήσεων. Ο διευρυμένος νεογνικός έλεγχος Oreana απευθύνεται σε νεογνά, βρέφη ή παιδιά, με δυνατότητα ανίχνευσης δεκάδων θεραπεύσιμων ή αντιμετωπίσιμων γενετικών παθήσεων. Οι μοριακές εξετάσεις επεκτείνονται και στον μεταγεννητικό έλεγχο για ανίχνευση πολλαπλών κληρονομικών καρδιαγγειακών παθήσεων με την εξέταση Ventrilia και την ανίχνευση κληρονομικών μεταβολικών παθήσεων με την εξέταση Evartia. Στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας παρέχεται ο εκτεταμένος έλεγχος φορέων Adventia, ο οποίος διενεργείται σε άτομα ή ζευγάρια που θέλουν να πληροφορηθούν εάν είναι φορείς κάποιας γενετικής πάθησης, καθώς επίσης και ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος Amfira, που εξετάζει εάν έμβρυα που προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ευπλοειδή και κατά συνέπεια υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετα, διατίθεται η εξέταση υπογονιμότητας Rodinia για την ανίχνευση γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τη γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητα.

Στον τομέα της ογκολογίας παρέχεται η εξέταση PreSENTIA για κληρονομικούς καρκίνους, η οποία ανιχνεύει καρκινικές μεταλλάξεις που μπορεί να κληρονομηθούν από γενιά σε γενιά και ενδέχεται μελλοντικά να εξελιχθούν σε καρκίνο. Προσφέρεται ακόμη η εξέταση ForeSENTIA για μοριακό έλεγχο προφίλ συμπαγών όγκων, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για πιο ακριβή πρόγνωση και στοχευμένη θεραπεία. Πρόσφατα οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν στον τομέα της υγρής βιοψίας με τον μη επεμβατικό έλεγχο του καρκίνου, μέσω των εξετάσεων NeoThetis. Οι πολύπλοκες αυτές εξετάσεις, μέσω μιας απλής αιμοληψίας, αποτελούν το πιο καινοτόμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ογκολόγος, καθώς προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας πληροφορίες και καθοδήγηση για την επιλογή θεραπείας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Βασικό χαρακτηριστικό των εξετάσεων αυτών είναι η ταχύτητα και η αξιοπιστία.

Διεθνής αναγνώριση και διακρίσεις

Η Εταιρεία έχει κερδίσει διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς, χορηγίες και χρηματοδοτήσεις από ανταγωνιστικά προγράμματα στα οποία διαχρονικά συμμετέχει. Το 2019 στην NIPD Genetics απονεμήθηκε το Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ στον Τομέα της Μεταποίησης για την πρωτοποριακή προγεννητική εξέταση VERAgene, η οποία αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη εξέταση μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου (NIPT), με δυνατότητα να ελέγχει ταυτόχρονα την ύπαρξη ανευπλοειδιών,  μικροελλειμμάτων και γονιδιακών μεταλλάξεων. Επίσης, στα πρώτα Cyprus Healthcare Business Awards 2020, η NIPD Genetics διακρίθηκε με δύο βραβεία, το Silver Award στην κατηγορία Καινοτόμος Εξοπλισμός ή Ιατρική Υπηρεσία, σχετικά με τις γενετικές υπηρεσίες PreSENTIA και ForeSENTIA στον τομέα της ογκολογίας και το Silver Award για τη συνεισφορά της στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το 2021 στην Εταιρεία απονεμήθηκε το Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ στον Τομέα των Υπηρεσιών για τρεις νέες καινοτόμες γενετικές εξετάσεις αναπαραγωγικής υγείας: τον έλεγχο φορέων Adventia, την εξέταση υπογονιμότητας Rodinia και τον προεμφυτευτικό έλεγχο Amfira.

Tο μέλλον και οι στόχοι της NIPD Genetics

Όραμά μας είναι να ηγηθούμε στον τομέα των Βιο-ιατρικών Εργαστηρίων, προσφέροντας προηγμένης τεχνολογίας υπηρεσίες και προϊόντα υψηλού επιπέδου. Η υπόσχεση μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε αξιόπιστες, καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας μέσω προηγμένης τεχνολογίας, που συμβάλλουν στην καλύτερη κλινική διαχείριση και φροντίδα του κάθε ασθενή. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω της συνεχούς επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία. Σημαντικό είναι να τονιστεί πως βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο πολλές επιπρόσθετες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο προσεχές μέλλον. Η NIPD Genetics, τα τελευταία 10 χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο διεθνές βιοτεχνολογικό οργανισμό, με έδρα την Κύπρο. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες υγείας μας για την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών υγείας της παγκόσμιας κοινωνίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, ο διεθνής οργανισμός Medicover AB (Δημ.) δεσμεύτηκε να αποκτήσει μετοχές από υφιστάμενους μετόχους της NIPD Genetics και να ενισχύσει την παρουσία του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας από 18,9% σε 87,2%. Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Νέας Έγκωμης 31

Τηλέφωνο: 77777730

Φαξ: 22266899

E-mail: info@nipd.com

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στις ιστοσελίδες 

www.nipd.com και www.nipdlabs.com.cy

 

Δειτε Επισης

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ: Ένα από τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά κέντρα στον κόσμο
Άριστα τα αποτελέσματα