Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ραγδαία αύξηση κερδών κατέγραψε η Shell το 2021

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε την Πέμπτη απότομη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλήρες έτος 2021. Αυτό σε σύγκριση με κέρδη 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος . Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν τα καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος 2021 να ανέλθουν στα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η Shell ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, περιέγραψε το 2021 ως μια "σημαντική χρονιά" για την εταιρεία και είπε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες θα επιτρέψει στην εταιρεία "να είναι πιο τολμηρή και να κινηθεί πιο γρήγορα".

"Προσφέραμε πολύ ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το 2021 και η οικονομική μας δύναμη και πειθαρχία στηρίζουν τον μετασχηματισμό της εταιρείας μας", πρόσθεσε.

Η Shell ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022 και δήλωσε ότι αναμένει να αυξήσει το μέρισμά της κατά 4% στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο. Οι εξαγορές μετοχών ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 52,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, μια πτώση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το 2020.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτοξεύτηκε το 2021, με τη χρήση βενζίνης και ντίζελ να αυξάνεται καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ταξιδεύουν και η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πράγματι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει σημειώσει ότι οι δείκτες κινητικότητας παραμένουν εύρωστοι, ακόμη και όταν η Covid-19 προκάλεσε για άλλη μια φορά ρεκόρ μολύνσεων.

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα